Poznaj 4 przepisy na wigilijne potrawy w wersji fit, czyli zdrowe święta z Konradem Gacą
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuOd miesięcy stosujesz dietę odchudzającą i ćwiczysz, a nie chciałabyś utracić efektów swoich zmagań przez świąteczne obżarstwo? A może nie chcesz męczyć się, odmawiając sobie ulubionych potraw wigilijnych? Konrad Gaca podpowiada jak uniknąć obu tych sytuacji dzięki smacznym daniom świątecznym w wersji fit. Zobacz, jak przyrządzić świąteczne pierogi z migdałami, cynamonem i dynią, gołąbki z kaszą i grzybami, sałatkę jarzynową oraz karpia z pistacjami i buraczkami.
Ten artykuł ma 4 strony:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami
Uwielbiasz gołąbki, jednak boisz się, że zaszkodzą twojej sylwetce? Poznaj przepis na gołąbki w dietetycznej odsłonie. Do ich przyrządzenia będziesz potrzebować:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
- 1 białą kapustę;
- 100 g suszonych grzybów;
- 1 cebulę;
- 2 szklanki prażonej kaszy gryczanej;
- 3 szklanki wody;
- 30 g masła;
Wypłucz i namocz w zimnej wodzie grzyby. Odstaw je na całą noc, a następnie ugotuj i pokrój w paski. Nie wylewaj wywaru. Gotuj kapustę w garnku, oddzielając wierzchnie, sparzone liście. Poszatkuj i zblanszuj cebulę. Wlej do garnka 3 szklanki wody, dodaj masło i całość zagotuj. Wrzuć opłukaną kaszę na wrzącą wodę i gotuj na małym ogniu dopóki kasza nie wchłonie wody. Dodaj cebulę i grzyby. Umieść garnek w piekarniku nagrzanym do 160°C i piecz przez 40 minut. Odstaw do ostudzenia i zawijaj w liście kapusty. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym, a na koniec zalej wywarem z grzybów. Piecz przez 60 minut w temperaturze 160°C.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze