Poznaj 4 przepisy na wigilijne potrawy w wersji fit, czyli zdrowe święta z Konradem Gacą
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuOd miesięcy stosujesz dietę odchudzającą i ćwiczysz, a nie chciałabyś utracić efektów swoich zmagań przez świąteczne obżarstwo? A może nie chcesz męczyć się, odmawiając sobie ulubionych potraw wigilijnych? Konrad Gaca podpowiada jak uniknąć obu tych sytuacji dzięki smacznym daniom świątecznym w wersji fit. Zobacz, jak przyrządzić świąteczne pierogi z migdałami, cynamonem i dynią, gołąbki z kaszą i grzybami, sałatkę jarzynową oraz karpia z pistacjami i buraczkami.
Ten artykuł ma 4 strony:

Przepis na karpia z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami
Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć karpia. W tym roku jednak możesz przygotować go w zupełnie nowy sposób. W tym celu potrzebować będziesz:

- 700 g karpia;
- świeżo zmielony pieprz;
- 7 łyżek drobno posiekanych pistacji;
- 7 łyżek bułki tartej z chleba orkiszowego;
- 2 drobno posiekane cebulki szalotki;
- ½ łyżeczki startej skórki cytryny;
- ½ łyżeczki startej skórki pomarańczy;
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku;
- 8 łyżek oliwy z oliwek;
- 3 buraki;
- ½ szklanki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy;
- ½ szklanki rodzynek;

- ½ łyżeczki cynamonu.
Pistacje upraż na patelni, a następnie wymieszaj z bułką tartą, szalotką, czosnkiem, natką, skórką cytryny, 6 łyżkami oliwy i pieprzem. Karpia podziel na dzwony i opłucz zimną wodą. Ułóż rybę na blaszce, a następnie pokryj farszem z pistacji. Umieść na 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Umyj buraki i każdy zawiń w folię aluminiową. Ułóż je na blaszce i wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zalej wrzątkiem rodzynki i namaczaj przez 20 minut. Obierz buraki ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj skórkę i sok z pomarańczy, a następnie zmieszaj z odsączonymi rodzynkami. Do smaku dodaj cynamon i pieprz. Wymieszaj składniki i podgrzej.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze