Składniki:
6 sporych jabłek(najlepiej zimowe typu szara reneta)
nadzienie: miód, bakalie (w zależności od upodobań)
sos: gotowy waniliowy w proszku (jeśli nie ma to proponuję połowę budyniu waniliowego + odrobinę cukru waniliowego), cynamon
Jak przyrządzić?
Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych (robię to specjalnym przyrządem do wykrajania, wycina się wtedy cały słupek). Jabłko pozostanie otwarte do nadziewania od strony ogonka a z drugiej stony "zamykamy" je drugą wcześniej odciętą końcówką ze słupka (trzeba je zatkać od spodu coby miodzik się nie wymknął). Następnie jabłko drążymy w zależności od tego,jak dużo farszu chcemy wpakować. Pakujemy bakalie posypane cynamonem do środka i lejemy do środka miodzik. Jabłka zapiekamy w piekarniku na blaszce (ok.180 stopni) do momentu jak zaczynaja pięknie pachnieć i sprawdzamy wykałaczką czy są miękkie(nie piec długo, bo mogą popękać i się rozlać). Jak jabłka się pieką przygotowujemy sos waniliowy (gotowy z torebki) bądź jeśli nie ma to pół porcji budyniu waniliowego ugotować (tylko dodać więcej wody, żeby był o konsystencji sosu) dodajemy cukier waniliowy i cynamon w zależności od upodobań.
Potrzebne przybory:
Specjalny okrągły nóż do wydrążania gniazd nasiennych bądź zwykła łyżeczka i nóż dają radę
Jak podawać?
Podawać na talerzykach polane sosikiem na gorąco są the best
Uwagi:
Bardzo, bardzo polecam. Jest doskonałym deserem zimowym i zdrowym.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 jabłko na głowę |
Kaloryczność | troszkę ale zdrowe |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | piorunica |