Pieczone jabłka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

6 sporych jabłek(najlepiej zimowe typu szara reneta)
nadzienie: miód, bakalie (w zależności od upodobań)
sos: gotowy waniliowy w proszku (jeśli nie ma to proponuję połowę budyniu waniliowego + odrobinę cukru waniliowego), cynamon

Jak przyrządzić?

Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych (robię to specjalnym przyrządem do wykrajania, wycina się wtedy cały słupek). Jabłko pozostanie otwarte do nadziewania od strony ogonka a z drugiej stony "zamykamy" je drugą wcześniej odciętą końcówką ze słupka (trzeba je zatkać od spodu coby miodzik się nie wymknął). Następnie jabłko drążymy w zależności od tego,jak dużo farszu chcemy wpakować. Pakujemy bakalie posypane cynamonem do środka i lejemy do środka miodzik. Jabłka zapiekamy w piekarniku na blaszce (ok.180 stopni) do momentu jak zaczynaja pięknie pachnieć i sprawdzamy wykałaczką czy są miękkie(nie piec długo, bo mogą popękać i się rozlać). Jak jabłka się pieką przygotowujemy sos waniliowy (gotowy z torebki) bądź jeśli nie ma to pół porcji budyniu waniliowego ugotować (tylko dodać więcej wody, żeby był o konsystencji sosu) dodajemy cukier waniliowy i cynamon w zależności od upodobań.

Potrzebne przybory:

Specjalny okrągły nóż do wydrążania gniazd nasiennych bądź zwykła łyżeczka i nóż dają radę

Jak podawać?

Podawać na talerzykach polane sosikiem na gorąco są the best

Uwagi:

Bardzo, bardzo polecam. Jest doskonałym deserem zimowym i zdrowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje1 jabłko na głowę
Kalorycznośćtroszkę ale zdrowe
Przybliżony koszt8 zł
Autorpiorunica

Pieczone jabłka: Podobne przepisy

Pieczone jabłka: wypróbuj również

Powiązane Tematy