Składniki:
- 40 dkg mięsa mielonego,
- 1 czerstwa bułka,
- 60 dkg marchwi,
- 3 ziemniaki,
- 1 średnia cebula,
- 3 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- 13 dkg sera camembert,
- 10 dkg masła,
- 1 łyżka posiekanej pietruszki,
- papryka,
- gałka muszkatałowa,
- majeranek,
- sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Bułkę namoczyć. marchew i ziemniaki obrać, umyć, ugotować i odcedzić. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju. Wymieszać z mięsem jajkiem i odciśniętą bułką. Dodać natkę i przyprawy. Ser pokroić w plasterki, kilka plastrów pokroić w kostkę. Z mięsa uformować kotlety i powciskać w nie kostki sera. Kotlety usmażyć na na pozostałym oleju. Marchew zmiksować, dodając kawałki masła. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać z marchwią. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodać posiekaną pietruszkę. Na kotletach ułożyć plastry sera. Zpiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C, 10 min. Puree przełożyć do szprycy, wycinnąć ozdobnie na talerze, ozdobić natką, obok ułożyć kotlety.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | borneo |