Składniki:
3 kg mięsa mielonego (najlepiej 1,5 wieprzowego i 1,5 wołowego),
6 paczek przyprawy do mięsa mielonego (np. Silvo bez dodatków np. cebulowa - na 500 g mięsa jedna paczka),
1 kg pieczarek,
2 duże puszki pomidorowego puree,
5 kartoników pomidorowego frito firmy Heinz,
jedna śmietana (jak do sosów, ale nie kwaśna),
1 kostka rosołku wołowego
Jak przyrządzić?
Przyprawy wymieszać z mięsem. Następnie uformować z mięsa małe kuleczki wielkości łyżeczki do herbaty. Kuleczki smażyć partiami i nie za mocno, bo będą za twarde. Wyczyścić pieczarki, a następnie pokroić w plasterki. Do dość dużego garnka dać trochę masła i dusić w nim pieczarki. Pieczarki produkują wodę. Jeśli ilość wody jest wystarczająca, dodać kostkę rosołową. Niech pieczarki trochę się w tym podduszą. Następnie dodać 2 paczki pomidorowego frito, 2 puszki pomidorowego puree i dobrze wymieszać. Dodać do tego śmietanę do sosów. Wymieszać. Dodać kuleczki mięsne i bardzo dobrze wymieszać. Uwaga, to jest dość duża porcja, więc i garnek musi być odpowiedni. Na zakończenie dodać resztę pomidorowego frito i dobrze wymieszać. Można pozostawić to na małym ogniu ok. pół godziny, co jakiś czas mieszając. Smacznego.
Jak podawać?
Podawać na ciepło z maślanymi bułeczkami. Pychota.
Uwagi:
Ten przepis jest na około 15 osob. Bardzo wydajny przy większych uroczystościach.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 15 |
Autor | misia |