Dlaczego oleje roślinne?
ALICJA • dawno temuZ pewnością wszyscy słyszeli o roli tłuszczów zwierzęcych w zwiększaniu stężenia "złego" cholesterolu w organizmie, który z kolei zwiększa ryzyko miażdżycy. Dlatego zdrowsze i delikatniejsze w smaku oleje roślinne skutecznie wypierają tłuszcze zwierzęce z kuchni.
Oleje z pierwszego tłoczenia
Najlepsze oleje roślinne to oleje z pierwszego tłoczenia, gdyż do ich produkcji nie używa się wysokiej temperatury. Drugie i kolejne tłoczenia wymagają wyższej temperatury, co wpływa na pogorszenie się jakości i smaku oleju. Wysokojakościowy produkt z pierwszego tłoczenia, w kolejnych jest już zwykłym tłuszczem. Dlatego dla własnego zdrowia wybierzmy lepszy, zdrowszy, choć droższy olej.
Oleje do smażenia
Niektóre oleje nadają się tylko do spożywania na zimno. Obróbka termiczna może popsuć ich smak i mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. Czytajcie etykiety olejów i sprawdzajcie, do czego dany produkt jest przeznaczony. Do smażenia nadają się oleje:
- arachidowy,
- sezamowy,
- słonecznikowy,
- sojowy,
- z pestek winogron,
- oliwa z oliwek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze