Składniki:
Kromki chleba lub bułki, cebula, jabłko, jajko, olej albo lepiej oliwa do smażenia, sól, dużo pieprzu.
Jak przyrządzić?
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną (nie bardzo drobno) cebulę, kładziemy kromki i pokrojone na ćwiartki nieobrane jabłko. Kromki trzeba zrumienić z obu stron. Jak cebulai jabłka będą usmażone, zgarniamy je troszkę na bok patelni i wbijamy jajko (jak kromki i reszta wchłonęły tłuszcz, dolewamy go trochę). Na końcu solimy i pieprzymy.
Potrzebne przybory:
patelnia, deska do krojenia, nóż
Jak podawać?
Od razu, najlepiej na patelni, do tego herbata gorąca albo kieliszek czerwonego wytrawnego wina - to wersja "luksusowa".
Uwagi:
Trzeba smażyć z wyczuciem, aby na przykład cebula się nie spaliła, a grzanki były "surowe". Jabłka powinny być w środku jędrne, ale to według uznania. Można posypać ziołami, np. prowansalskimi - zwłaszcza jabłka. Polecam jako szybkie danie dla głodnego, który wrócił do domu i nie ma siły na duże gotowanie.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | renata |