Jak stworzyć idealnego burgera w 5 prostych krokach?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuBurger jest daniem niezwykle uniwersalnym. Można powiedzieć, że jego rodzajów jest tyle, ilu kucharzy. Nie ma też przepisów lepszych czy gorszych. Istnieje jednak kilka sztuczek, które uczynić go mogą doskonalszym. Dowiedz się, jak doprowadzić domowego burgera do perfekcji!
Najlepsze mięso do burgera
Tym, co łączy wszystkie burgery, jest bułka i mięso. Jeżeli do tej pory posługiwałaś się gotowym kotletem, zmień zwyczaje. Najlepszy smak uzyskasz, formując go samodzielnie z wołowiny. Pamiętaj także, że gotowe mięso zawierać będzie mnóstwo soli, konserwantów i kalorii!
Bardzo ważny jest również skład mięsa. Wielu specjalistów ds. burgerów podpowiada, że mielona wołowina nie powinna zawierać więcej niż 22% tłuszczu. Możesz zdobyć mięso z większą zawartością tłuszczu, która nie powinna jednak przekraczać 30%. Pamiętaj jednak, że mięso pochodzić może z różnych części ciała zwierzęcia (oprócz wnętrzności i organów). Przed zakupem warto zapytać sprzedawcę o rodzaj użytego mięsa i zawartość tłuszczu.
Jeżeli masz taką możliwość, zmiel mięso samodzielnie. W ten sposób upewnisz się, że podczas smażenia pozbędziesz się wszelkich bakterii. Gdy kupujesz gotowe mięso mielone w sklepie, powinnaś poddać je obróbce w temperaturze nie niższej niż 70–80°C i dokładnie je usmażyć. Po własnoręcznym zmieleniu możesz pozwolić sobie na przyrządzenie kotleta średnio wysmażonego.
Wypróbuj kilka rodzajów mięsa i wybierz najlepsze. Podczas gdy niektórzy preferują mielone steki wołowe, inni wybiorą polędwicę wołową.
Jeżeli chodzi o grillowanie burgera, unikaj najwyższej temperatury. W końcu chodzi o to, aby się on zarumienił, a nie spalił. Nie zapomnij także o bułce. Grillowana, posmarowana masłem bułka idealnie sprawdzi się w swojej roli.
Jak przyrządzić burgera?
Aby przyrządzić burgera z mielonym stekiem wołowym, przygotuj:
- ok. 700 g mielonego steku wołowego,
- 3 łyżki sosu sojowego tamari,
- 1 łyżeczkę soli,
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- wysmarowane masłem bułki oraz preferowane dodatki.
Zmieszaj wymienione składniki w misce i za pomocą rąk ugniataj mięso, dopóki nie pokryje się równomiernie mieszanką. Uformuj kotlety odpowiedniej wielkości i, jeżeli chcesz, dopraw solą i pieprzem. Grilluj mięso w średniej temperaturze do preferowanej postaci. Ułóż wybrane składniki pomiędzy połówkami bułki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze