Składniki:
1kg mąki,
100 ml piwa,
100 ml oleju,
1/3 kostki masła,
niecałe pół litra mleka,
1/4 kostki drożdży
sól.
Jak przyrządzić?
Mąkę i sól sypiemy do miski. Na środku robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zalewamy je połową szklanki mleka, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto, dodając resztę mleka, oleju i piwa. Należy tak wyrobić ciasto, żeby było słychać - tzn. powietrze. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ręcznikiem kuchennym, do momentu aż wyrośnie. Piec w temperaturze180 stopni przez około pół godziny, ale należy sprawdzać - jeżeli się zarumieni, to znaczy, że jest gotowe.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | aga3 |