Ciasto do pizzy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1kg mąki,
100 ml piwa,
100 ml oleju,
1/3 kostki masła,
niecałe pół litra mleka,
1/4 kostki drożdży
sól.

Jak przyrządzić?

Mąkę i sól sypiemy do miski. Na środku robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zalewamy je połową szklanki mleka, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto, dodając resztę mleka, oleju i piwa. Należy tak wyrobić ciasto, żeby było słychać - tzn. powietrze. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ręcznikiem kuchennym, do momentu aż wyrośnie. Piec w temperaturze180 stopni przez około pół godziny, ale należy sprawdzać - jeżeli się zarumieni, to znaczy, że jest gotowe.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje1
Przybliżony koszt15 zł
Autoraga3

Ciasto do pizzy: Podobne przepisy

Ciasto do pizzy: wypróbuj również

Powiązane Tematy