Jaki czajnik elektryczny kupić?
DAMIESA • dawno temuW odróżnieniu od tego tradycyjnego cenimy w nim szybkość gotowania i to, że przydaje się w czasie wakacji.Czajnik elektryczny to funkcjonalne urządzenie kuchenne, pochłaniające jednak sporo energii. Jaki typ wybrać, by spełnił nasze oczekiwania i nie nadwyrężył kieszeni?
Warto zwrócić uwagę na to, z czego wykonana jest obudowa i czy łatwo będzie z niej usuwać zanieczyszczenia. Dużo bardziej trwała jest ta metalowa, jednak większa trwałość to także większa cena. Zaletą jest jednak to, że zwykle cechuje ją także odporność na uszkodzenia, więc nie niszczy się zbyt szybko i starcza na dłużej. Tuż za nią są czajniki szklane i plastikowe.
Ważną sprawą jest także automatyczna blokada przed samoistnym włączeniem się urządzenia. Jest to istotne, bo w razie awarii czajnik bez wody w środku, który nagle uruchomi się np. w środku nocy, może stwarzać poważne zagrożenia. Kolejne pozycje na liście do sprawdzenia to wskaźnik poziomu wody (musi być czytelny i najlepiej podświetlany) oraz filtr przeciw osadom. Warto też zwrócić uwagę na lampki kontrolne i upewnić się, że działają bez zarzutu, oraz na rodzaj grzałki (spirala czy w formie płyty). W wyborze kierujmy się też oszczędnością energii. Nie ma potrzeby kupować czajnika zbyt dużego, jeśli mieszkamy sami.
Kolejnym ważnym element jest antypoślizgowa podstawa. Zapewnia bezpieczeństwo, czyli użytkowanie bez ryzyka, że czajnik będzie przesuwał się po kuchennym blacie. Nie bez znaczenia jest także długość kabla. Warto więc wcześniej dokonać niezbędnych pomiarów i ustalić, gdzie taki czajnik będzie stał.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze