Kiedy zaczyna się okres urodzaju na owoce, warto pokusić się o zrobienie własnoręcznie jogurtu owocowego.Teraz są truskawki, zaraz będą maliny, potem wiśnie itd. Zajmie Wam to 5 min.A będzie to najprawdziwszy jogurt z owocami.
Składniki:
- 1 duży jogurt naturalny bez cukru,
- 10-20 dkg owoców,
- 5 dkg cukru pudru.
Jak przyrządzić?
1) Owoce myjemy i dzielimy na mniejsze cząstki.
2) Do miski wlewamy jogurt, sypiemy cukier puder, wsypujemy owoce.
3) Widelcem rozgniatamy owoce i mieszamy całość. Jeśli lubimy schłodzony,wkładamy do lodówki na 30 min.
Jak podawać?
W kubeczkach lub miseczkach - jak tylko nam się podoba. Na deser lub przeciwnie - na śniadanie.
Uwagi:
Ponieważ tak przyrządzony jogurt pozbawiony jest żelatyny, jego konsystencjajest nieco inna od tych sklepowych. Smak nieporównywalnie lepszy. Bardzo waszachęcam do przyrządzania w sezonie owocowym jogurtów w domu.Opisałam najprostszą i najmniej kłopotliwą metodę wykonania. Dostępnądla każdego i wszędzie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 4 zł |