Składniki:
- 6 pieczarek,
- mała cebula,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- sól, pieprz, oregano,
- oliwa/olej do smażenia,
- łyżka masłą.
Jak przyrządzić?
Umyte pieczarki pozabawiamy "nóżek" (delikatnie je odrywamy aby nie uszkodzić kapelusza). Cebule, trzonki i dwa kapelusze siekamy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano (nie przesadzać). Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy panierkę - rozbełtujemy i przyprawiamy jajko, a nastepnie jego część wlewamy do farszu żeby go zespolić. Do farszu dosypujemy bułki tartej, aby wszystko nabrało odpowiedniej konsystencji (łatwo sie "formowało"). Bierzemy kapelusze i do dziurek po trzonkach nakładamy farszu, panierujemy i smażymy. Smacznego :)
Uwagi:
Bardzo pracochłonne ale warto. Przepis jest przeznaczony dla dwóch osób (po dwa kotleciki).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Słodka dupka |