Pierogi ruskie

Przepis kulinarny
Pierogi ruskie Zobacz 9 zdjęć

Jak sama nazwa wskazuje ten typ pierogów powinien wywodzić się z Rosji. Tymczasem dotarł do nas z Chin przez Ruś Czerwoną. Ciekawostką niech będzie fakt, iż na Ukrainie te same pierogi nazywa się polskimi. Ale skąd by nie pochodziły, wiadomo, że są smaczne, niedrogie i proste w przygotowaniu. Sami spróbujcie.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki,
2 jajka,
szklanka ciepłej wody,
0,5 łyżeczki soli.

Farsz:

70 dag ugotowanych ziemniaków,
30 dag białego półtłustego sera,
2 młode cebule,
łyżka masła,
sól, pieprz.

20 dag wędzonego boczku.

Jak przyrządzić?

Do przesianej mąki dodać jajka, ciepłą wodę i sól.

Zagnieść ciasto.

Powinno być dość miękkie i elastyczne.

Jeżeli takie nie jest, można dodać jeszcze trochę wody.

Ciasto odstawić na 20 minut.

Ugotowane ziemniaki rozetrzeć z serem lub przepuścić przez maszynkę.

Ja wolę roztarte.

Cebulę pokroić w kostkę.

Podsmażyć na maśle i dodać do farszu.

Przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować.

Wykroić kółka za pomocą szklanki lub innego naczynia.

Nakładać łyżką farsz i sklejać pierogi przyciskając widelcem.

Pierogi gotować 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia, w osolonej wodzie.

Jak podawać?

Podawać z podsmażonymi skwarkami z boczku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł

Pierogi ruskie: Podobne przepisy

Pierogi ruskie: wypróbuj również

Powiązane Tematy