Jak sama nazwa wskazuje ten typ pierogów powinien wywodzić się z Rosji. Tymczasem dotarł do nas z Chin przez Ruś Czerwoną. Ciekawostką niech będzie fakt, iż na Ukrainie te same pierogi nazywa się polskimi. Ale skąd by nie pochodziły, wiadomo, że są smaczne, niedrogie i proste w przygotowaniu. Sami spróbujcie.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki,
2 jajka,
szklanka ciepłej wody,
0,5 łyżeczki soli.
Farsz:
70 dag ugotowanych ziemniaków,
30 dag białego półtłustego sera,
2 młode cebule,
łyżka masła,
sól, pieprz.
20 dag wędzonego boczku.
Jak przyrządzić?
Do przesianej mąki dodać jajka, ciepłą wodę i sól.
Zagnieść ciasto.
Powinno być dość miękkie i elastyczne.
Jeżeli takie nie jest, można dodać jeszcze trochę wody.
Ciasto odstawić na 20 minut.
Ugotowane ziemniaki rozetrzeć z serem lub przepuścić przez maszynkę.
Ja wolę roztarte.
Cebulę pokroić w kostkę.
Podsmażyć na maśle i dodać do farszu.
Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować.
Wykroić kółka za pomocą szklanki lub innego naczynia.
Nakładać łyżką farsz i sklejać pierogi przyciskając widelcem.
Pierogi gotować 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia, w osolonej wodzie.
Jak podawać?
Podawać z podsmażonymi skwarkami z boczku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |