Pierogi ruskie - Przepis

Przepis kulinarny
Pierogi ruskie Zobacz 9 zdjęć

Jak sama nazwa wskazuje ten typ pierogów powinien wywodzić się z Rosji. Tymczasem dotarł do nas z Chin przez Ruś Czerwoną. Ciekawostką niech będzie fakt, iż na Ukrainie te same pierogi nazywa się polskimi. Ale skąd by nie pochodziły, wiadomo, że są smaczne, niedrogie i proste w przygotowaniu. Sami spróbujcie.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki,
2 jajka,
szklanka ciepłej wody,
0,5 łyżeczki soli.

Farsz:

70 dag ugotowanych ziemniaków,
30 dag białego półtłustego sera,
2 młode cebule,
łyżka masła,
sól, pieprz.

20 dag wędzonego boczku.

Jak przyrządzić?

Do przesianej mąki dodać jajka, ciepłą wodę i sól.

Zagnieść ciasto.

Powinno być dość miękkie i elastyczne.

Jeżeli takie nie jest, można dodać jeszcze trochę wody.

Ciasto odstawić na 20 minut.

Ugotowane ziemniaki rozetrzeć z serem lub przepuścić przez maszynkę.

Ja wolę roztarte.

Cebulę pokroić w kostkę.

Podsmażyć na maśle i dodać do farszu.

Przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować.

Wykroić kółka za pomocą szklanki lub innego naczynia.

Nakładać łyżką farsz i sklejać pierogi przyciskając widelcem.

Pierogi gotować 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia, w osolonej wodzie.

Jak podawać?

Podawać z podsmażonymi skwarkami z boczku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł

Pierogi ruskie: Podobne przepisy

Pierogi ruskie: wypróbuj również

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... już wystarczająco ostygnie, wkładamy ją do ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... im odpowiedniego kształtu, podczas gdy cały kilogram gotowych pierogów w sklepie kosztuje bardzo mało, to jednak ruskie domowej roboty nie mają sobie równych. Na początku może się wydawać, że przygotowanie ... Jedną z wizytówek naszej rodzimej ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... . Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... Z nowoczesnym podejściem do życia, uwierzcie mi, nadal trudno znaleźć męża, więcej u nas wciąż tradycjonalistów niż partnerów do życia. Gdy wydawało mi się, że kogoś takiego miałam na oku... Pierogi mnie prześladują! ... już we trzy, razem z ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... , które z odrobiną wysiłku mogą stać się prawdziwym arcydziełem. Jedną z nich są znakomite pierogi, świetnie sprawdzające się nie tylko na co dzień, lecz także od święta. Ich zrobienie dla amatora może wydawać ... się czymś wyjątkowo trudnym. ...

dawno temu

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

... Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało ... na nadzienie do pierogów: 80 dag kiszonej kapusty10 ...

dawno temu

Pierożki z ciasta francuskiego

... znanych potraw poprzez unowocześnienie sposobu ich przyrządzania. Jednym z bardziej reprezentatywnych dań Europy Środkowej i Wschodniej są pierogi. Nie oznacza to jednak, że tylko na tym obszarze się je ... znanych potraw poprzez unowocześnienie ...

dawno temu

Chcę zmienić swoją dietę. List do Dietetyka

... odżywiania. Niestety, lubię rzeczy mączne - makarony, różne rodzaje pierogów, kluski itp. Ciężko jest mi odmówić sobie ulubionych przysmaków. Chciałabym jeść zdrowe i dietetyczne produkty. Czym mogłabym zastąpić te potrawy? ... mój sposób ...

dawno temu

Sałatka wigilijna z ananasem

... Co pojawia się na twoim stole w wigilijny wieczór? Na pewno jest barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, karp. A czy jadłaś już sałatkę wigilijną? Jeśli nie, to powinnaś jej spróbować w tym roku ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... przygotować samodzielnie i skazani jesteśmy na to, aż po raz kolejny ktoś przygotuje nam ulubione pierogi ruskie, kluski śląskie albo śledzia po żydowsku. Czas przerwać uzależnienie ... imitowania całych kawałków mięsa odgrywa ono dużą rolę. ...

dawno temu

Świąteczne pierogi po krakowsku. Rozwiązanie konkursu!

... zabrać, do przepięknego, szczególnie zimą Krakowa, w którym podczas świąt wszyscy zajadają się pysznymi, góralskimi pierogami! ;)  Hej! Krakowskie pierożki Składniki na ciasto: 1 kg mąki,2 łyżki ... do każdego spodeczka łyżeczkę farszu. ...

dawno temu

Co jeść w święta, a czego unikać

... czy ruskie, czy z grzybami). Jeśli jesz 10 pierogów, to pochłaniasz... 500 kcal. Kutia – to jedno z najbardziej kalorycznych dań: 100g kutii to aż 245 kcal. Co zatem można jeść? Jest na szczęście ... makowca znajduje się aż 350 kcal. A 100 gram ...

dawno temu

Powiązane Tematy