Kawa dobra nie tylko dla relaksu
PAULA • dawno temuSmak kawy uprzyjemnia zaspane poranki niejednej z nas. Okazuje się, żeten cudowny napar ma również inne korzystne właściwości, o których być może nie wiedziałaś.
Prof. Rosenberg z Uniwersytetu w Tel Awiwie odkrył sposób na zahamowanie rozwoju bakterii odpowiedzialnych za produkcję nieprzyjemnego zapachu w ustach.I to właśnie za pomocą kawy!
Bakterie, które żyją w ustach, produkują podczas rozkładu białek oraz lotne związki zapachowe takie jak: siarkowodór, merkaptan metylu i dwutlenek siarki czy ptomainy — aminy o odrażającym zapachu i silnie toksycznym wpływie na układ krwionośny. Naukowiec analizując różne gatunki kawy zauważył, że jej napary zapobiegały rozwojowi tychże bakterii.
Prof. Rosenberg pragnie kontynuować badania, aby wyizolować z kawy związki odpowiedzialne za hamowanie wzrostu bakterii. Dzięki temu mógłby stworzyć nową generację produktów do higieny jamy ustnej.
A jakie znaczenie mają dla nas wyniki powyższych badań? Bez skrupułów możemy sobie przedłużyć popołudniowe pogaduchy o jeszcze jedną filiżankę dobrze zaparzonego espresso.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze