Czekolada to rozkosz dla naszego podniebienia, pobudza nasze zmysły, dodaje energii, podobno jest też afrodyzjakiem. Do musu czekoladowego najlepsza jest czekolada z dużą zawartością kakao, bo taka jest najbardziej wartościowa. Tradycyjny mus czekoladowy jest łatwy w przygotowaniu i genialny w smaku.
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady (powyżej 60% kakao),
3 jajka,
100 ml słodkiej śmietany.
Jak przyrządzić?
Czekoladę połamać na cząstki i powoli rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, nie dopuścić do zagotowania.
Następnie czekoladę lekko przestudzić i wlać śmietanę, dokładnie wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek i dodawać po jednym do musu ciągle mieszając.
Na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać.
Mus czekoladowy przelać do pucharków.
Można udekorować kawałkami czekolady i listkami mięty.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 14 zł |