Składniki:
- łosoś ok. 1/2 kg,
- masło, 2 łyżeczki,
- 1 cytryna,
- świeża bazylia,
- przyprawy do ryb.
Jak przyrządzić?
Łososia myjemy i posypijemy przyprawami do ryb, bazylią oraz skrapiamy cytryną (1/2). Wstawiamy do lodówki na 3 godz. Następnie kładziemy na łososia masełko - w kilku miejscach po pół łyżeczki do herbaty i tak przygotowaną rybkę wkładnamy do rękawa. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni a nastepnie pieczemy łososia około 20 min.
Potrzebne przybory:
Rękaw do pieczenia.
Jak podawać?
Łososia ozdobiamy świeżą bazylią i plasterkami cytryny. Można podawać: samego, z ryżem lub sałatką grecką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Fefka |