Witamina A dla niemowląt
BEATKA • dawno temuDieta dziecka półrocznego powinna obfitować w pełnowartościowe produkty. Czerwone i żółte warzywa i owoce są bogate w prowitaminę A. Menu dziecka można powoli wzbogacać o produkty pochodzenia zwierzęcego. Witamina A znajduje się w żółtkach jaj, serze żółtym, rybach. Kobiety karmiące piersią powinny również zadbać o swoją dietę, gdyż pożywienie wpływa na jakość mleka matki. Dieta matki karmiącej musi obfitować w witaminę A.
Właściwości witaminy A
Witamina A pełni ważną rolę w organizmie. Odpowiada przede wszystkim za stan rogówki oka. Wzmacnia też błony śluzowe wyścielające przewód pokarmowy, przewód moczowy, układ rozrodczy. Utrzymuje w dobrym stanie skórę i płuca. Witamina A zapobiega „kurzej ślepocie”, czyli niedowidzeniu o zmierzchu. Żeby człowiek mógł normalnie widzieć o zmierzchu przy niewielkim oświetleniu, konieczna jest rodopsyna. Witamina A uczestniczy w jej tworzeniu.
Witamina A nazywana jest antyinfekcyjną, gdyż oddziałuje pozytywnie na układ odpornościowyorganizmu. Buduje i wspomaga odporność, chroni przed zakażeniami, stymuluje naturalny system obrony przed chorobami. Niezbędna jest do tworzenia szkliwa nazębnego w okresie wzrostu. Niedobory mogą doprowadzić do chorób zębów i dziąseł (szczególnie częsta próchnica u dzieci). Witamina A ma wpływ na poprawne rozstawienie uzębienia. Dostarczanie do organizmu odpowiednich ilości witaminy A pobudza do działania układ enzymatyczny znajdujący się w wątrobie. Chroni to wątrobę przed działaniem szkodliwych i toksycznych substancji enzymatycznych.
Witamina A jest niezwykle „żywotną” witaminą. Nie niszczą ją gotowanie, zamrażanie ani pasteryzowanie. Jedyne, co jej zagraża to utlenianie. Produkty bogate w witaminę A nie powinny być poddawane działaniu powietrza i silnemu podgrzewaniu. Witamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W czystej postaci można znaleźć ją jedynie w produktach zwierzęcych. Z kolei w produktach roślinnych znajduje się prowitamina A. Prowitamina A jest zbiorem blisko 600 związków, z których najważniejszy jest beta-karoten. W organizmie beta-karoten przekształca się w retinol.
Źródła witaminy A: mleko pełne, śmietana, ryby morskie, wątroba, tran, żółtka jaj, oleje roślinne.
Źródła prowitaminy A: marchew, pietruszka, pomidory, dynia, brukselka, fasolka szparagowa, zielony groszek, jarmuż, szpinak, boćwina, sałata, szczypior, koper, nać pietruszki, morele, melon, wiśnie, śliwki, pomarańcze.
Nadmiar i niedobór witaminy A
Dbając o dietę bogatą w witaminę A, nie można popadać w przesadę. Nadmiar witamin jest tak samo groźny, jak niedobór. Po czym poznać niedobory witaminy A? Objawami niedoborów witaminy A są:
- kruche paznokcie,
- szybko łamiące się paznokcie,
- suche, porozdwajane końcówki,
- łamliwe włosy,
- szorstka i sucha skóra,
- suche spojówki,
- zmiany chorobowe na rogówce,
- osłabione i wrażliwe dziąsła,
- wysypka na skórze,
- brak apetytu,
- zmniejszona odporność na infekcje i zakażenia,
- kurza ślepota,
- zahamowanie wzrostu,
- uczucie zmęczenia.
Nadmiar witaminy A, czyli hiperwitaminoza, powoduje następujące objawy:
- uczucie zmęczenia,
- dyskomfort psychiczny,
- podenerwowanie,
- drażliwość,
- nudności,
- wymioty,
- zmniejszony apetyt,
- bóle głowy,
- krwawienie z dziąseł,
- zażółcenie skóry,
- powiększenie wątroby,
- powiększenie śledziony,
- wypadanie włosów,
- świąd skóry,
- suchość skóry,
- depresję.
Witaminy dla niemowląt umożliwiają prawidłowy wzrost i rozwój dzieci. Dieta dziecka powinna być różnorodna i zbilansowana.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze