Jakie szkody mogą spowodować utleniacze zawarte w pokarmach?
ALICJA • dawno temuSpożywane pokarmy mogą zarówno leczyć jak i szkodzić. Wiele
problemów zdrowotnych spowodowanych jest przewrotnym działaniem tlenu. Tlen zawarty
w pokarmach występuje w postaci przeciwutleniaczy i utleniaczy. W organizmie
rozgrywa się nieustanny bój między szkodliwymi utleniaczami a działającymi ochronnie
przeciwutleniaczami. W jaki sposób gang utleniaczy niszczy nasz organizm?
Jakie szkody powodują
utleniacze?
- Mogą powodować przemianę cholesterolu w toksyczną postać, która zmniejsza światło tętnic, co prowadzić do miażdżycy i niedotlenienia narządów.
- Atakując komórki i przechowywany przez nie materiał genetyczny prowadzi do różnych mutacji.
- Mogą uszkodzić komórki w gałce ocznej, a w konsekwencji doprowadzić do zaćmy i zmian zwyrodnieniowych plamki żółtej.
- Utleniacze podwyższają ciśnienie tętnicze krwi.
- Mogą uszkodzić tkankę nerwową i tym samym zwiększyć ryzyko wystąpienia różnych schorzeń.
- Utleniacze są szkodliwe dla płodności mężczyzn, gdyż mogą uszkodzić nasienie.
Skąd wziąć
przeciwutleniacze?
Przeciwutleniacze są zawarte m.in. w:
- czerwonych winogronach,
- czerwonej i żółtej cebuli,
- kapuście,
- kalafiorze,
- brokułach,
- surowym czosnku,
- oliwie z oliwek,
- czerwonym grejpfrucie,
- marchwi,
- dyni,
- słodkich ziemniakach.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze