Pestycydy na talerzu. Jak ich unikać?
ALICJA • dawno temuNawet w żywności sprzedawanej pod szyldem "naturalna", "zdrowa", "ekologiczna" znajdują się śladowe ilości pestycydów. Wynika to z nagromadzenia się tych szkodliwych substancji w glebie i wodach gruntowych. Pestycydy są praktycznie wszędzie! Jak ich unikać?
Myj owoce i warzywa
Pamiętaj, aby zawsze przed spożyciem dokładnie umyć warzywa i owoce. To już nie te czasy, kiedy można było zjeść jabłuszko wprost z drzewa. Jeśli nie chcesz mieć problemów ze zdrowiem dokładnie płucz owoce i warzywa pod bieżącą wodą.
Obieraj skórkę
W skórce wielu owoców i warzyw np. w jabłkach, brzoskwiniach, melonach, cytrusach, ogórkach, cukinii gromadzą się środki chemiczne stosowane do spryskiwania grządek i drzewek. Niestety, część szkodliwych środków do zwalczania szkodników i chroniących roślinki przed różnego typu chorobami pozostają w skórce oraz wnikają do głębszych warstw roślin. Oto skrócona lista jednych z najbardziej "chłonnych" warzyw i owoców:
- truskawki,
- brzoskwinie,
- seler,
- czereśnie,
- papryka,
- pomidory,
- bataty,
- winogrona,
- sałata,
- jabłka.
Pomimo tego, że w skórce znajdują się najcenniejsze składniki odżywcze, lepiej wybrać mniejsze zło i usunąć ją przed spożyciem. Obieraj jabłka, usuwaj wierzchnie warstwy liści z sałaty i kapusty, jedz pomidory bez skórki.
Kupuj żwyność ekologiczną
Choć i ona zawieraja śladowe ilości pestycydów, zawsze jest ich trochę mniej niż w wyhodowanych na chemii dorodnych okazach owoców i warzyw. Niestety, są to droższe produkty, ale czy nie lepiej wydać więcej na jedzenie niż później się leczyć?
Co nam grozi?
Pestycydy dostarczone wraz z pokarmem do organizmu gromadzą się w naszych tkankach, powodując nieodwracalne szkody. Przedłużony kontakt z toksycznymi owocami i warzywami może doprowadzić do rozwoju choroby Parkinsona. Co więcej, pestycydy w znacznym stopniu osłabiają odporność organizmu, narażając go na liczne infekcje i powikłania po nich.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze