Składniki:
- 50 dag szpinaku,
- pół cebuli,
- 1 ziemniak,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 szklanki warzywnego bulionu,
- 1 zółtko,
- sok z ćwiartki cytryny,
- 1/4 szklanki śmietany,
- 3 łyżki masła,
- 2-3 łyżki tartego parmezanu,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatułowa.
Jak przyrządzić?
Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki. Dusić do miękkości we własnym sosie. Masło stopić w rondelku. Wrzucic pół posiekanej cebuli i przeciśniety przez praskę ząbek czosnku. Smażyć na małym ogniu prze 3-4 minuty. Po zdjęciu z ognia przetrzeć do tego rondelka szpinak i ugotowany wcześniej w mundurku, a nstępnie obrany, ziemniak. Zalać bulionem i przez chwilę gotować. Do kubka wlać zółtko, dodać sok z ćwiartki cytryny i gałkę. Wymieszać i połączyć z zupą. Należy uważać, aby nie zagotować zupy, bo zółtko może się wtedy ściąć. Do zupy wlać następnie śmietanę. Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać tarym serem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | bromba |