Według starych poradników kulinarnych gęsina jest najlepsza od połowy października do połowy stycznia. Zima wraz z dwoma głównymi świętami – Dniem Świętego Marcina (11 listopada) i Bożym Narodzeniem to doskonały czas, aby w gronie rodzinnym posmakować gęsi. Jeśli chcemy przygotować gęś, musimy wiedzieć, jak wybrać dobrą gęś. Następnie musimy ją odpowiednio porcjować. Przeczytajcie nasze wskazówki, jak przygotować smaczną gęś. CZYTAJ WIĘCEJ
Gęsina była bardzo cenionym mięsem na staropolskim stole, przyrządzano ją na wiele sposobów nie tylko z okazji dnia świętego Marcina, ale również na święta i biesiady. Gęsi były powszechnie hodowane w naszym kraju już w XVII wieku, można było je spotkać niemal w każdym gospodarstwie. Pieczeń z gęsi z jabłkami lub gruszkami z dodatkiem modrej kapusty, wędzone półgęski, smalec z gęsi, pasztety z gęsi, krupnik na gęsinie, czy przejęte z kuchni żydowskiej gęsie pipki to chyba najpopularniejsze potrawy z gęsi w kuchni staropolskiej. CZYTAJ WIĘCEJ
Pierś gęsia jest bardzo cenionym mięsem. Dziś przygotujemy z niej potrawę którą możecie zaimponować każdemu miłośnikowi kuchni. CZYTAJ WIĘCEJ
Bardzo egzotyczne połączenie, które jednak z gęsim mięsem współgra doskonale. Przypadnie do gustu osobom lubiącym słodkie dania mięsne. CZYTAJ WIĘCEJ
Gęsina, choć nadal jest to mało popularny rodzaj drobiu, na tle innych typów mięs wyróżnia się doskonałym smakiem, zapachem, soczystością, a także zróżnicowaniem pod względem zawartości składników odżywczych i witamin. Coraz częściej przypomina się o wyśmienitych, a zarazem zdrowych daniach, które można stworzyć z gęsiny i przypomina się o staropolskiej tradycji jadania gęsiny w dniu św. Marcina. CZYTAJ WIĘCEJ
Dziś proponujemy Wam przepis na niezbyt kaloryczną potrawę, a mianowicie na gulasz z gęsi. Danie proste do zrobienia, a co najważniejsze – bardzo smaczne i mało kaloryczne. Gęś sama w sobie zawiera dość dużo tłuszczu, ale jej piersi już zdecydowanie mniej. Warto więc bliżej przyjrzeć się poniższemu przepisowi, a następnie go wykonać. CZYTAJ WIĘCEJ