Składniki:
Farsz: szpinak (świeży lub mrożony), cebula, pieprz, sól.
Ciasto: mąka pszenna, margaryna lub oliwa z oliwek,
ser zółty typu edamski, podlaski
Jak przyrządzić?
Siekamy świeży szpinak (lub mrożony), następnie gotujemy go razem z pokrojoną cebulą (w kostkę) ok. 5-6 min, doprawiamy. Kolejno ugniatamy ciasto (3 szklanki mąki na jedną kostkę margaryny), następnie wyścielamy blaszkę lub naczynie żaroodporne ugniecionym ciastem. Kładziemy masę szpinakową na ciasto. Na sam wierzch kładziemy plastry sera żółtego, tak aby przykryć całą powierzchnię, i wkładamy do piekarnika (150-200 stopni) na 10-15 min.
Jak podawać?
Najlepiej podawać ze świeżą sałatą i pomidorami, z keczupem też jest bardzo smaczna lub z sałatką w sosie winegret. Tarta szpinakowa jest idealna dla wegetarian, smaczna i zdrowa i co najważniejsze, można przekonać się do szpinaku, życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 osoby |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | anna |