Dieta obniżająca ciśnienie
BARBARA MARCYSIAK • dawno temuTe zasady zdrowego odżywiania powinny być znane i stosowane przez każdego z nas. Co więc można jeść, a jakich produktów należy unikać?
W nadciśnieniu tętniczym dieta stanowi uzupełnienie terapii farmakologicznej.
— Warto podkreślić, że nie mamy tu do czynienia z restrykcyjną dietą, której tak bardzo obawiają się osoby chore, ale z zasadami zdrowego odżywiania, które na dobrą sprawę powinny być znane i stosowane przez każdego z nas. – zauważa hipertensjolog prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz. Co więc można jeść, a jakich produktów należy unikać?
Zakazane:
- Sól – ogranicz jej spożycie zgodnie z zaleceniem Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego do 5–6 g na dobę, czyli do łyżeczki dziennie. Zwróć jednak uwagę na to, że sól występuje w większości produktów np. w pieczywie, wędlinie, mięsie z supermarketu. Warto więc robiąc zakupy, sprawdzić zawartość soli na opakowaniu, gdyż często taka informacja jest podana. Zdaniem dietetyków nasz organizm bardzo szybko przyzwyczaja się do nowych, pozbawionych soli smaków.
— Nadmierne spożywanie soli jest zdecydowanie jednym z najważniejszych czynników, które przyczyniają się do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Również jeśli pacjent ma już nadciśnienie tętnicze duże spożycie soli kuchennej pogarsza przebieg choroby i sprzyja powstaniu tak zwanej oporności nadciśnienia tętniczego na prowadzoną terapię. Zdecydowanie każdy chory, bez względu na wiek, powinien ograniczać spożycie soli kuchennej do jednej, małej łyżeczki dziennie. – potwierdza prof. Januszewicz.
- Produkty z dużą ilością cholesterolu - masło, tłuste mięsa, sery, tłusty twaróg oraz mleko. W przypadku nadciśnienia niewskazany jest zwłaszcza tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Warto sprawdzić zawsze ilość tłuszczu w kupowanych produktach i wybrać zamiast tłustego twarogu chudy, a zamiast oleju oliwę z oliwek.
- Alkohol – według Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego dzienne spożycie u mężczyzn należy ograniczyć do 20–30 g, a u kobiet do 10–20 g w przeliczeniu na czysty etanol (10 g etanolu zawarte jest w 250 ml piwa, 100 ml wina i 25 g wódki).
Kawa i herbata
— Używki to pojęcie, które należy podzielić na dwa rodzaje — na te, które wpływają na ciśnienie tętnicze, nasilając je i na te, których wpływu na ciśnienie nie udowodniono. Papierosy i alkohol zdecydowanie nasilają ciężkość nadciśnienia tętniczego, ale również wpływają na jego powstanie. Nawet jednorazowe wypalenie papierosa powoduje istotny, duży wzrost ciśnienia. Z kolei inne używki, jak na przykład kawa czy mocna herbata wypita w różnych ilościach czy postaciach, z reguły nie powodują wzrostu ciśnienia tętniczego. Nie mamy dowodów na to, że sprzyjają one rozwojowi choroby. — wyjaśnia prof. Januszewicz.
Zalecane:
- Warzywa i owoce – dzięki nim w przypadku nadciśnienia tętniczego łatwiej zachować właściwą masę ciała. Owoce bogate w witaminę C ułatwiają wydalenie sodu z organizmu. Doskonałym źródłem potasu, magnezu i wapnia, które obniżają ciśnienie krwi, są brokuły, brukselka, pietruszka, pomidory, a wśród owoców szczególnie banany, brzoskwinie i jabłka.
- Ryby – zawarty w nich tłuszcz omega-3 korzystnie wpływa na czynność układu krążenia. Dla osób z nadciśnieniem dietetycy szczególnie polecają świeżą makrelę, łososia oraz sardynki.
- Produkty bogate w błonnik – ciemne pieczywo, kasza, otręby i płatki kukurydziane. Wpływają na zmniejszenie wchłaniania cholesterolu oraz przyśpieszają przemianę materii, umożliwiając lepszą kontrolę masy ciała.
Dieta dla osób z nadciśnieniem tętniczym niczym nie różni się od znanych zasad zdrowego żywienia. Stosując ją, dbamy o zdrowie, zyskujemy lepsze samopoczucie i odpowiednią masę ciała.
Źródło: informacja prasowa Katarzyna Organek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze