W upalne dni najbardziej smakują nam zimne zupy, z dużą ilością warzyw, koperku, szczypiorku i natki pietruszki. Chłodnik z botwiny powstaje na bazie młodej botwinki, jogurtu i kefiru. Jest bardzo orzeźwiający i ma piękny różowy kolor. Żeby powstał taki kolor, dobrze jest dodać jednego, młodego buraczka.
Składniki:
pęczek młodej botwinki,
jeden młody buraczek,
0,5 l jogurtu naturalnego,
400 ml kefiru,
ogórek,
pęczek koperku,
pęczek szczypiorku,
0,5 pęczka natki pietruszki,
1 cytryna,
cukier,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Botwinę oczyścić, umyć i drobno pokroić.
Buraczka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na jarzynowej tarce.
Ugotować w 0,5 l wody (gotować około 10 minut).
Dodać sok z cytryny i odstawić do wystygnięcia.
Szczypiorek, natkę i koperek posiekać.
Ogórek obrać i pokroić w kostkę.
Ostudzoną botwinę połączyć z jogurtem i kefirem.
Dodać pokrojone zioła i warzywa.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Wstawić do lodówki na około godzinę.
Jak podawać?
Podawać dobrze schłodzoną.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |