Dlaczego rekin nie choruje na raka
JEA • dawno temuO znaczeniu dla zdrowia diety bogatej w ryby oceaniczne świadczy długowieczność Japończyków, światowych rekordzistów pod tym względem. Statystycznie Japończyk dożywa 77,74 lat, a Japonka 84,51, podczas gdy, dla porównania, w Polsce mężczyźni żyją średnio tylko 69, a kobiety 78 lat. Wiele wskazuje na to, że niska zapadalność na choroby nowotworowe i wieńcowe w Japonii wynika właśnie z tego, że kuchnia japońska opiera się na rybach oceanicznych i owocach morza.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Z drugiej strony nieprzypadkowo Polska znajduje się w ścisłej czołówce krajów, w których zawały, choroby układu krążenia i nowotwory zbierają śmiertelne żniwo wśród stosunkowo młodych ludzi. Ryby słonowodne spożywamy okazjonalnie, zaś głównym źródłem białka i tłuszczów jest w naszym kraju wieprzowina i wołowina.
Dlaczego tłuste ryby z zimnych wód oceanicznych?
Po pierwsze dlatego, że najbardziej tłuste ryby, takie jak dorsz, makrela, sielawa, tuńczyk i rekin żyjące w zimnych wodach morskich są najzdrowsze. Ich wyjątkowe właściwości odżywcze wynikają z tego, że są bogate w lipidy eterowe i kwasy tłuszczowe, które zapobiegają chorobom nowotworowym, autoimmunologicznym, alergicznym, miażdżycy, infekcjom. Po drugie, wody oceaniczne są mniej zanieczyszczone od morskich, a najczystszym oceanem jest Pacyfik.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Substytut świeżej ryby
Doskonałym suplementem diety dla tych, którzy nie mają czasu ani możliwości jeść regularnie ryb oceanicznych, czy też po prostu ich nie lubią, są kapsułki z olejem z wątroby rekina. W aptekach dostępny jest cały szereg tego rodzaju preparatów: Ecomer, Eskimare, Iskial, Ecogal, Selamer (rekin grenlandzki) oraz BioMarine 570 (głębinowy rekin tasmański).
Olej z wątroby rekina zamknięty w kapsułce, (która rozpuszcza się w żołądku, dzięki czemu nie odczuwamy nieprzyjemnego smaku tranu w ustach) zawiera alkiloglicerole, skwalen, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminy A i D. Dzięki alkiloglicerolom (AKG), skwalenowi i kwasom tłuszczowym omega 3, które produkuje wątroba rekina w dużych ilościach, jest to jedyne zwierzę na naszej planecie, które nie choruje na raka i choroby zwyrodnieniowe, dożywając często ponad 100 lat.
Alkiloglicerole
Alkiloglicerole już od dawna stosuje się w terapii białaczek, ponieważ wpływają one na prawidłowe funkcjonowanie szpiku kostnego, stymulują wytwarzanie czerwonych i białych krwinek oraz biorą udział w przebiegu prawidłowego procesu krzepnięcia krwi. Twoja wątroba i śledziona także wytwarzają AKG, ale w bardzo małych ilościach — od 1 do 5% tego, co twój organizm może i powinien wykorzystać.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Skwalen
Skwalen stymuluje odporność wspomagając pracę komórek odpornościowych, limfocytów i makrofagów, działa bakteriobójczo oraz zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Skwalenowi, który wykazuje silne działanie regenerujące na komórki, tkanki i narządy, rekin zawdzięcza niezwykle szybkie gojenie się ran. Najwięcej skwalenu zawierają komórki skóry oraz komórki tętnic doprowadzających krew do mózgu. Z wiekiem nasz organizm zmniejsza produkcję skwalenu – jego niedobór powoduje gorsze dotlenienie komórek, pogorszenie elastyczności skóry, a także zgrubienie ścianek tętnic, co sprzyja miażdżycy. Niedobór skwalenu przyczynia się także do niepłodności u kobiet.
Omega 3
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3) usprawniają intelekt oraz koordynację ruchową, ponieważ wzmacniają komórki nerwowe mózgu i obwodowego układu nerwowego, a także polepszają dotlenienie wewnątrzkomórkowe. W Wielkiej Brytanii przeprowadzono eksperyment na grupie 8–10-latków, mający na celu oszacowanie wpływu nienasyconych kwasów tłuszczowych na zdolność koncentracji i osiągnięć w nauce. U 40% dzieci, które przez 6 miesięcy spożywały regularnie kapsułki zawierające kwasy omega 3, odnotowano polepszenie koncentracji, złagodzenie symptomów zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD), ogólne polepszenie wyników w nauce oraz większą chęć i łatwość czytania. Kwasy tłuszczowe omega 3 stosowane u ludzi starszych spowalniają demencję.
Witaminy A i D
Olej z wątroby rekina jest bogaty w witaminę A, która jest niezbędna do prawidłowego widzenia, wzrostu, formowania kości i odporności organizmu, oraz witaminę D, która bierze udział w budowie i prawidłowym rozwoju kośćca i zębów oraz funkcjonowaniu nerwów i mięśni. Ponieważ dieta mieszkańca krajów rozwiniętych jest bogata w obie witaminy, zwłaszcza w witaminę A, spożywając olej z wątroby rekina, ze względu na ryzyko przedawkowania bezpiecznie jest zrezygnować z innych suplementów witamin A (w tym beta-karotenu) i D oraz przestrzegać dawki zaleconej przez producenta w ulotce. Witaminy A i D spożywane w dużych ilościach i długookresowo są toksyczne i prowadzą do bardzo niebezpiecznej dla zdrowia hiperwitaminozy. Zatrucie witaminą A powoduje m.in. uszkodzenia wzroku, kości, ośrodkowego układu nerwowego i wątroby, natomiast wskutek przedawkowania witaminy D mogą występować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, bóle głowy, uczucie zmęczenia, depresja, bóle mięśniowe, odkładanie się wapnia w tkankach, naczyniach, nerkach i wątrobie.
Stosowanie w długim okresie diety bogatej w ryby oceaniczne bądź spożywanie oleju z wątroby rekina ma wielokierunkowy i dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka, przyczyniając się między innymi do:
wzrostu aktywności układu odpornościowego, szybszej regeneracji narządów i tkanek, lepszego dotlenienia wewnątrzkomórkowego, w tym mózgu, neutralizowania wolnych rodników, ochrony szpiku kostnego, zwiększenia dostępności leków do komórek bakteryjnych, wirusowych i nowotworowych, skuteczniejszego uszkadzania błon komórek nowotworowych, bakteryjnych i wirusowych oraz hamowania ich namnażania, zredukowania ryzyka zawału serca, zmniejszenia zapadalności na chorobę wieńcową i ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, obniżenia stężenia trójglicerydów w surowicy, znaczego ograniczenia tendencji do zakrzepów.
Kapsułki z olejem z wątroby rekina można stosować zarówno w profilaktyce zdrowotnej, w okresie wzmożonych infekcji, większego stresu, jak i wspomagająco w terapii infekcji wirusowych i bakteryjnych, łuszczycy, nadciśnieniu, cukrzycy, miażdżycy, stwardnieniu rozsianym i chorobach nowotworowych, a także osłonowo dla zmniejszenia skutków ubocznych działania leków.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze