Dlaczego rekin nie choruje na raka
JEA • dawno temuO znaczeniu dla zdrowia diety bogatej w ryby oceaniczne świadczy długowieczność Japończyków, światowych rekordzistów pod tym względem. Statystycznie Japończyk dożywa 77,74 lat, a Japonka 84,51, podczas gdy, dla porównania, w Polsce mężczyźni żyją średnio tylko 69, a kobiety 78 lat. Wiele wskazuje na to, że niska zapadalność na choroby nowotworowe i wieńcowe w Japonii wynika właśnie z tego, że kuchnia japońska opiera się na rybach oceanicznych i owocach morza.
Z drugiej strony nieprzypadkowo Polska znajduje się w ścisłej czołówce krajów, w których zawały, choroby układu krążenia i nowotwory zbierają śmiertelne żniwo wśród stosunkowo młodych ludzi. Ryby słonowodne spożywamy okazjonalnie, zaś głównym źródłem białka i tłuszczów jest w naszym kraju wieprzowina i wołowina.
Dlaczego tłuste ryby z zimnych wód oceanicznych?
Po pierwsze dlatego, że najbardziej tłuste ryby, takie jak dorsz, makrela, sielawa, tuńczyk i rekin żyjące w zimnych wodach morskich są najzdrowsze. Ich wyjątkowe właściwości odżywcze wynikają z tego, że są bogate w lipidy eterowe i kwasy tłuszczowe, które zapobiegają chorobom nowotworowym, autoimmunologicznym, alergicznym, miażdżycy, infekcjom. Po drugie, wody oceaniczne są mniej zanieczyszczone od morskich, a najczystszym oceanem jest Pacyfik.
Substytut świeżej ryby
Doskonałym suplementem diety dla tych, którzy nie mają czasu ani możliwości jeść regularnie ryb oceanicznych, czy też po prostu ich nie lubią, są kapsułki z olejem z wątroby rekina. W aptekach dostępny jest cały szereg tego rodzaju preparatów: Ecomer, Eskimare, Iskial, Ecogal, Selamer (rekin grenlandzki) oraz BioMarine 570 (głębinowy rekin tasmański).
Olej z wątroby rekina zamknięty w kapsułce, (która rozpuszcza się w żołądku, dzięki czemu nie odczuwamy nieprzyjemnego smaku tranu w ustach) zawiera alkiloglicerole, skwalen, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminy A i D. Dzięki alkiloglicerolom (AKG), skwalenowi i kwasom tłuszczowym omega 3, które produkuje wątroba rekina w dużych ilościach, jest to jedyne zwierzę na naszej planecie, które nie choruje na raka i choroby zwyrodnieniowe, dożywając często ponad 100 lat.
Alkiloglicerole
Alkiloglicerole już od dawna stosuje się w terapii białaczek, ponieważ wpływają one na prawidłowe funkcjonowanie szpiku kostnego, stymulują wytwarzanie czerwonych i białych krwinek oraz biorą udział w przebiegu prawidłowego procesu krzepnięcia krwi. Twoja wątroba i śledziona także wytwarzają AKG, ale w bardzo małych ilościach — od 1 do 5% tego, co twój organizm może i powinien wykorzystać.
Skwalen
Skwalen stymuluje odporność wspomagając pracę komórek odpornościowych, limfocytów i makrofagów, działa bakteriobójczo oraz zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Skwalenowi, który wykazuje silne działanie regenerujące na komórki, tkanki i narządy, rekin zawdzięcza niezwykle szybkie gojenie się ran. Najwięcej skwalenu zawierają komórki skóry oraz komórki tętnic doprowadzających krew do mózgu. Z wiekiem nasz organizm zmniejsza produkcję skwalenu – jego niedobór powoduje gorsze dotlenienie komórek, pogorszenie elastyczności skóry, a także zgrubienie ścianek tętnic, co sprzyja miażdżycy. Niedobór skwalenu przyczynia się także do niepłodności u kobiet.
Omega 3
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3) usprawniają intelekt oraz koordynację ruchową, ponieważ wzmacniają komórki nerwowe mózgu i obwodowego układu nerwowego, a także polepszają dotlenienie wewnątrzkomórkowe. W Wielkiej Brytanii przeprowadzono eksperyment na grupie 8–10-latków, mający na celu oszacowanie wpływu nienasyconych kwasów tłuszczowych na zdolność koncentracji i osiągnięć w nauce. U 40% dzieci, które przez 6 miesięcy spożywały regularnie kapsułki zawierające kwasy omega 3, odnotowano polepszenie koncentracji, złagodzenie symptomów zespołu nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD), ogólne polepszenie wyników w nauce oraz większą chęć i łatwość czytania. Kwasy tłuszczowe omega 3 stosowane u ludzi starszych spowalniają demencję.
Witaminy A i D
Olej z wątroby rekina jest bogaty w witaminę A, która jest niezbędna do prawidłowego widzenia, wzrostu, formowania kości i odporności organizmu, oraz witaminę D, która bierze udział w budowie i prawidłowym rozwoju kośćca i zębów oraz funkcjonowaniu nerwów i mięśni. Ponieważ dieta mieszkańca krajów rozwiniętych jest bogata w obie witaminy, zwłaszcza w witaminę A, spożywając olej z wątroby rekina, ze względu na ryzyko przedawkowania bezpiecznie jest zrezygnować z innych suplementów witamin A (w tym beta-karotenu) i D oraz przestrzegać dawki zaleconej przez producenta w ulotce. Witaminy A i D spożywane w dużych ilościach i długookresowo są toksyczne i prowadzą do bardzo niebezpiecznej dla zdrowia hiperwitaminozy. Zatrucie witaminą A powoduje m.in. uszkodzenia wzroku, kości, ośrodkowego układu nerwowego i wątroby, natomiast wskutek przedawkowania witaminy D mogą występować zaburzenia żołądkowo-jelitowe, bóle głowy, uczucie zmęczenia, depresja, bóle mięśniowe, odkładanie się wapnia w tkankach, naczyniach, nerkach i wątrobie.
Stosowanie w długim okresie diety bogatej w ryby oceaniczne bądź spożywanie oleju z wątroby rekina ma wielokierunkowy i dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka, przyczyniając się między innymi do:
wzrostu aktywności układu odpornościowego, szybszej regeneracji narządów i tkanek, lepszego dotlenienia wewnątrzkomórkowego, w tym mózgu, neutralizowania wolnych rodników, ochrony szpiku kostnego, zwiększenia dostępności leków do komórek bakteryjnych, wirusowych i nowotworowych, skuteczniejszego uszkadzania błon komórek nowotworowych, bakteryjnych i wirusowych oraz hamowania ich namnażania, zredukowania ryzyka zawału serca, zmniejszenia zapadalności na chorobę wieńcową i ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, obniżenia stężenia trójglicerydów w surowicy, znaczego ograniczenia tendencji do zakrzepów.
Kapsułki z olejem z wątroby rekina można stosować zarówno w profilaktyce zdrowotnej, w okresie wzmożonych infekcji, większego stresu, jak i wspomagająco w terapii infekcji wirusowych i bakteryjnych, łuszczycy, nadciśnieniu, cukrzycy, miażdżycy, stwardnieniu rozsianym i chorobach nowotworowych, a także osłonowo dla zmniejszenia skutków ubocznych działania leków.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze