Składniki:
Ciasto: 30 dag mąki, 25 dag białego sera, 4 łyżki cukru, 6 łyżek oleju, 6 łyżek mleka, cukier waniliowy, skórka z cytryny (w postaci wiórków), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Nadzienie: 1 kg gruszek, 4 jaja, 20 dag wiórków kokosowych, szklanka mleka, 6 czubatych łyżek cukru, łyżka budyniu waniliowego.
Jak przyrządzić?
Do zmielonego sera dodać cukier, cukier waniliowy, olej, mleko i sól. Utrzeć mikserem na gładką masę. Nie przerywając ucierania, powoli wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i skórką cytryny. Wyrobić gładkie ciasto i włożyć do dużej blachy wyścielonej pergaminem do pieczenia. Gruszki obrać i przekroić na ćwiartki lub po wydrążeniu nasion obgotować (około 5 minut) w syropie przyrządzonym z 2 szklanek wody i 2 łyżek cukru, po czym osączyć na sitku. Dwa całe jaja i dwa żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru, dodać połowę wiórków, mleko i budyń. Tak przygotowany krem wylać na ciasto, a następnie ułożyć gruszki. Piec ok. 40 minut w twmperaturze 200 stopni Celsjusza. Pozostałe 2 białka ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru i ubijać, aż piana zacznie błyszczeć. Napełnić szprycę pianą, wyjąć ciasto z piekarnika, udekorować pianą, posypać pozostałymi wiórkami i ponownie wstawić do piekarnika na 10-15 minut.
Potrzebne przybory:
szpryca
Jak podawać?
Kroić w kostkę lub w trójkąty.
Uwagi:
Ciasto jest trudne i pracochłonne, ale za to pyszne!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Porcje | ok. 15 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Adrianna |