Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania folii, 2 duże pory (białe i jasnozielone części), 4 plasterki cytryny, 2 filety z łososia, po 150 g każdy, 4 łyżki drobno posiekanych ziół (do wyboru: natka pietruszki, szczypiorek, mięta, estragon), 4 łyżki stołowe śmietany kremówki, sól i pieprz, a także: ziemniaki z wody, folia aluminiowa.
Jak przyrządzić?
Pory przepołowić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni lub w rondlu z grubym dnem z pokrywą i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 2 kwadraty, środki posmarować oliwą z oliwek. W posmarowane miejsce położyć plasterki cytryny a na wierzch kawałki łososia. Przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć śmietanę. Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Dzięki zebranej tam parze, ryba nie wyschnie. Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Paczuszki ułożyć na talerzach, podać zamknięte, z ziemniakami z wody.
Potrzebne przybory:
Piekarnik, patelnia, folia aluminiowa, garnek
Jak podawać?
Podawać na talerzu, z kartoflami z wody.
Uwagi:
Po upieczeniu doprawić solą i pieprzem do smaku już na talerzu.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Tobi |