Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej, 100 g margaryny, 30 g drożdży, 1 jajko, 2 żółtka jaj, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, 3 łyżki mleka, sól i cukier do smaku.
Farsz szpinakowy:
500 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Szpinak rozmrozić, odsączyć wodę, dodać wyciśnięty czosnek i lekko podsmażyć na maśle. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i upiec w temperaturze 180 st. C, do uzyskania złotego koloru.
Jak podawać?
Ciasto podawać z sosem serowym.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Gastrosfera |