Składniki:
300 g brukselki, 2 średnie główki cebuli czerwonej, 1 garść orzechów włoskich, 2 łyżki masła, pieprz świeżo zmielony.
Sos winegret:
1 łyżka musztardy, 50 ml octu winnego, 50 ml oleju, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki soli, 100 ml soku jabłkowego.
Jak przyrządzić?
Brukselkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać orzechy włoskie, pokrojoną na ćwiartki brukselkę i doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć i obficie skropić sosem winegret.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Gastrosfera |