Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka,
szpinak mrożony 1/3 paczki,
szynka szwarcwaldzka,
2 ząbki czosnku,
odrobina masła,
sól,
pieprz,
1 jajo,
bułka tarta,
olej.
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka pociąć na kotlety, lekko roztłuc tłuczkiem. Osolić, popieprzyć z obu stron. Na patelni rozpuścić masełko i wrzucić na nie czosnek wyciśnięty przez praskę. Do czosnku dodać mrożony szpinak. Jak rozmięknie, to dodać szczyptę soli. Na gotowy kotlet z piersi kładziemy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, następnie nakładamy szpinak rozsmarowując po całym plastrze szynki. Zawijamy w rulon, po czym panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju na średnim ogniu tak, aby nabrały złotego koloru.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | szczypta-smaku |