Składniki:
Puszka groszku konserwowego, 4-5 jajek ugotowanych na twardo, 3 średnie cebule, 2 duże winne jabłka, majonez, ketchup, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypiorek, według uznania ser żółty (około 10 dkg).
Jak przyrządzić?
Odcedzamy na sitku groszek i układamy jako warstwę nr 1. Smarujemy cieniutko majonezem. Jajka ugotowane na twardo kroimy w kosteczkę i układamy jako warstwę nr 2. Solimy, posypujemy pieprzem i cieniutko smarujemy majonezem. Cebulę kroimy w kosteczkę, parzymy i po wystudzeniu kładziemy jako warstwę nr 3. Solimy i cieniutko smarujemy majonezem. Jabłka ucieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy jako warstwę nr 4. Smarujemy cieniutko ketchupem. Posypujemy szczypiorkiem i według uznania grubo startym serem żółtym.
Jak podawać?
Po schłodzeniu w lodówce, najlepiej parę godzin po przygotowaniu. Serem żółtym posypać tuż przed podaniem.
Uwagi:
Sałatka bardzo ładnie wygląda w przezroczystym naczyniu i stanowi poza walorami smakowymi również ozdobę stołu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Marzena |