Pyszne, wegetariańskie roladki. Roladki z bakłażana, zapiekanego z serem ricotta i szpinakiem to pomysł na wegetariańskie danie główne. Potrawa jest wyjątkowo łatwa i szybka w wykonaniu, a jej dodatkowym plusem jest fakt, że jedna porcja zawiera około 380 kcal.
Składniki:
1 średniej wielkości bakłażan,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
200 g szpinaku,
125 g ricotty,
gałka muszkatołowa,
zielone pesto,
tarty parmezan,
garść orzeszków piniowych,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Umyj bakłażan i pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Posmaruj plastry oliwą z oliwek i wyłóż na blachę. Piecz z każdej strony do miękkości przez około 15-20 minut. W tym czasie szpinak sparz w durszlaku, a następnie odsącz nadmiar wody. Wymieszaj z ricottą i gałką muszkatołową. Dodaj pieprzu i soli do smaku. Na każdy plaster bakłażana nakładaj farsz i zwijaj w roladki. W naczyniu żaroodpornym nałóż pesto, następnie roladki i ponownie odrobina pesto oraz orzeszki piniowe. Posyp startym parmezanem. Piecz przez 20-25 minut.
Jak podawać?
Udekoruj danie świeżą bazylią i dodatkową warstwą sera.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |