Bakłażan zapiekany ze szpinakiem i ricottą - Przepis

Przepis kulinarny
Bakłażan zapiekany ze szpinakiem i ricottą Zobacz 3 zdjęcia

Pyszne, wegetariańskie roladki. Roladki z bakłażana, zapiekanego z serem ricotta i szpinakiem to pomysł na wegetariańskie danie główne. Potrawa jest wyjątkowo łatwa i szybka w wykonaniu, a jej dodatkowym plusem jest fakt, że jedna porcja zawiera około 380 kcal.

Składniki:

1 średniej wielkości bakłażan,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
200 g szpinaku,
125 g ricotty,
gałka muszkatołowa,
zielone pesto,
tarty parmezan,
garść orzeszków piniowych,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Umyj bakłażan i pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Posmaruj plastry oliwą z oliwek i wyłóż na blachę. Piecz z każdej strony do miękkości przez około 15-20 minut. W tym czasie szpinak sparz w durszlaku, a następnie odsącz nadmiar wody. Wymieszaj z ricottą i gałką muszkatołową. Dodaj pieprzu i soli do smaku. Na każdy plaster bakłażana nakładaj farsz i zwijaj w roladki. W naczyniu żaroodpornym nałóż pesto, następnie roladki i ponownie odrobina pesto oraz orzeszki piniowe. Posyp startym parmezanem. Piecz przez 20-25 minut.

Jak podawać?

Udekoruj danie świeżą bazylią i dodatkową warstwą sera.

4.00
1 głos
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje2
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt15 zł

Bakłażan zapiekany ze szpinakiem i ricottą: Podobne przepisy

Bakłażan zapiekany ze szpinakiem i ricottą: wypróbuj również

Powiązane Tematy