Placek po węgiersku

Przepis kulinarny

Składniki:

75 dag ziemniaków surowych, 25 dag ziemniaków ugotowanych, 2 jajka, 0,5 szklanki mąki, 2 duże cebule, por, 2 papryki, 4 ząbki czosnku, 0,5 kg mięsa gulaszowego, marchew, 4 łyżki śmietany, mąka, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pół papryczki chili, papryka słodka, sól, pieprz, natka pietruszki, bazylia, olej.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody, dodać ziemniaki ugotowane, 2 jaja, mąkę, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz i wyrobić. Smażyć na patelni duże placki.Mięso obsmażyć na oleju wraz z cebulą, porem (jasna część), drobno pokrojoną papryką, marchewką i przełożyć do rondelka, zalać niedużą ilością wody - gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać rozdrobniony czosnek oraz papryczkę chili, koncentrat pomidorowy. Sos zagęścić śmietaną i mąką, przyprawić na ostro.Placki polewać sosem mięsnym.

Jak podawać?

Podawać gorącą, dobrze smakuje z czerwonym winem. Najlepiej smakuje z jakąś łagodną surówką, np. z pomidorów lub kapusty białej.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt20 zł
AutorKarolka25

Placek po węgiersku: Podobne przepisy

Placek po węgiersku: wypróbuj również

Powiązane Tematy