Składniki:
75 dag ziemniaków surowych, 25 dag ziemniaków ugotowanych, 2 jajka, 0,5 szklanki mąki, 2 duże cebule, por, 2 papryki, 4 ząbki czosnku, 0,5 kg mięsa gulaszowego, marchew, 4 łyżki śmietany, mąka, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pół papryczki chili, papryka słodka, sól, pieprz, natka pietruszki, bazylia, olej.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody, dodać ziemniaki ugotowane, 2 jaja, mąkę, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz i wyrobić. Smażyć na patelni duże placki.Mięso obsmażyć na oleju wraz z cebulą, porem (jasna część), drobno pokrojoną papryką, marchewką i przełożyć do rondelka, zalać niedużą ilością wody - gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać rozdrobniony czosnek oraz papryczkę chili, koncentrat pomidorowy. Sos zagęścić śmietaną i mąką, przyprawić na ostro.Placki polewać sosem mięsnym.
Jak podawać?
Podawać gorącą, dobrze smakuje z czerwonym winem. Najlepiej smakuje z jakąś łagodną surówką, np. z pomidorów lub kapusty białej.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Karolka25 |