Składniki:
2,5-3 l wody,
30 dag żeberek,
2 większe buraki,
marchewka,
kawałek pietruszki i selera,
5 cm białego kawałka pora,
kilka ziemniaków,
ząbek czosnku,
ćwierć jabłka
łyżka octu winnego białego,
śmietana,
majeranek,
liść laurowy,
pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Do gotującej się wody wrzucić żeberka, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Gotować ok. 15-20 minut. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć buraki i wrzucić do zupy. Gotować, aż zaczną być miękkie (ok. 15-20 min), wrzucić ziemniaki i liść laurowy. Kiedy ziemniaki zaczną być miękkie, dodać łyżkę octu winnego, ćwierć jabłka (ja tę ćwiartkę dzielę jeszcze na 4 części), wyciśnięty ząbek czosnku, majeranek, pieprz i sól do smaku (wedle gustu). Zabielić śmietaną (ja dodaję 18%).
Potrzebne przybory:
garnek, łyżka, nóż, tarka, wyciskarka do czosnku
Jak podawać?
Najlepiej z uśmiechem.
Uwagi:
Przed podaniem ja wyjmuję jabłko, bo ono mi nie smakuje w zupie.Jeżeli zupa wyjdzie za gęsta, można ją rozcieńczyć przegotowaną wodą.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Marcia |