Buraczkowa

Przepis kulinarny

Składniki:

2,5-3 l wody,
30 dag żeberek,
2 większe buraki,
marchewka,
kawałek pietruszki i selera,
5 cm białego kawałka pora,
kilka ziemniaków,
ząbek czosnku,
ćwierć jabłka
łyżka octu winnego białego,
śmietana,
majeranek,
liść laurowy,
pieprz, sól

Jak przyrządzić?

Do gotującej się wody wrzucić żeberka, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Gotować ok. 15-20 minut. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć buraki i wrzucić do zupy. Gotować, aż zaczną być miękkie (ok. 15-20 min), wrzucić ziemniaki i liść laurowy. Kiedy ziemniaki zaczną być miękkie, dodać łyżkę octu winnego, ćwierć jabłka (ja tę ćwiartkę dzielę jeszcze na 4 części), wyciśnięty ząbek czosnku, majeranek, pieprz i sól do smaku (wedle gustu). Zabielić śmietaną (ja dodaję 18%).

Potrzebne przybory:

garnek, łyżka, nóż, tarka, wyciskarka do czosnku

Jak podawać?

Najlepiej z uśmiechem.

Uwagi:

Przed podaniem ja wyjmuję jabłko, bo ono mi nie smakuje w zupie.Jeżeli zupa wyjdzie za gęsta, można ją rozcieńczyć przegotowaną wodą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
AutorMarcia

Buraczkowa: Podobne przepisy

Buraczkowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy