Miła, ciepła kolacja, która zawsze nastraja pozytywnie do całego świata. Tani sposób na przyjęcie znajomych. A jeśli goście nie zjedzą wszystkiego, choć na to są małe szanse, zapiekanka świetnie smakuje następnego dnia, odgrzana w piekarniku. Można ją powtarzać, za każdym razem stosując nowe składniki i przyprawiając na wiele sposobów. Goździk i szczypta cynamonu czynią z zapiekanki lekko egzotyczne danie, udowodnią nam, że parówki mogą być wykwintne.
Składniki:
40 dag parówek,
25 dag makaronu (najlepsze są muszelki),
1 cebula (10 dag),
1 łyżka oleju,
sól i pieprz.
Sos:
1 mały koncentrat pomidorowy (7 dag),
2 szklanki mleka,
1 łyżka masła,
1 łyżka margaryny,
1 łyżka mąki pszennej,
½ łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 goździk,
szczypta cynamonu,
pieprz,
parmezan.
Do przygotowania naczynia:
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki margaryny.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy al dente w lekko posolonej wodzie.
Odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
Parówki kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju na złoty kolor.
Żaroodporne naczynie smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Układamy warstwami najpierw makaron, potem parówki i cebulę, oprószając to solą i pieprzem.
Ostatnią warstwą powinien być makaron.
Przygotowujemy sos.
Na niewielkim ogniu, z mąki i margaryny robimy zasmażkę w niewielkim rondelku.
Stale mieszając rozprowadzamy ją zimnym mlekiem tak, aby powstał gładki sos.
Dodajemy pieprz, goździk, słodką paprykę, cynamon, sos sojowy i koncentrat pomidorowy.
Mieszamy to wszystko doprowadzając sos do wrzenia.
Zestawiamy i dodajemy łyżkę masła.
Jeszcze raz dokładnie mieszamy i po kilku minutach wyjmujemy goździk.
Potrawę w naczyniu polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Możemy posypać parmezanem.
Pieczemy około 30 minut.
Jak podawać?
Podajemy z surówką.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |