Składniki:
1,4 kg karkówki, Vegeta, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, czerwona papryka ostra i słodka, 2 duże ząbki czosnku, sos sojowy, ocet winny, olej.
Jak przyrządzić?
Karkówkę moczymy w wodzie pół godziny, osuszamy. Robimy pastę: do miseczki wsypujemy 2 łyżeczki Vegety, po pół łyżeczki wszystkich ziół, pieprz i paprykę do smaku, mieszamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugniatamy widelcem aż czosnek zwiąże pastę w gęstą papkę. Wlewamy sos sojowy, ocet winny i trochę oleju. Mieszamy. Karkówkę nacieramy z każdej strony pastą. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą dobę. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Folię odwijamy, ale nie wyjmujemy z niej mięsa. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego, do folii wlewamy pół szklanki wody i skrapiamy mięso kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 40 minut. Po tym czasie polewamy karkówkę wytworzonym sosem. Po godzinie nakłuwamy mięso. Ostatnie pół godziny pieczemy bez pokrywki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | maja |