Arbuz - Przepis

Przepis kulinarny
Arbuz Zobacz 3 zdjęcia

Zimny pięknie gasi pragnienie. Jest tani - co jest jego wielką zaletą.Pachnie w przedziwny, pociągający sposób, który trudno opisać - ale wszyscyznamy ten zapach i niezwykle go lubimy.

Składniki:

- 1 arbuz,
- trochę rozmaitych sezonowych owoców,
- nieobligatoryjnie: kilka kieliszków brandy, jeśli to deser dla dorosłych.

Jak przyrządzić?

1) Arbuza kroimy w stożki, które dadzą się postawić na swojej zielonej skorupce.O podstawie mniej więcej 10-11 cm. To niewdzięczne zadanie - ale chyba jakoś sięz nim uporamy. Najlepiej wybierać spłaszczone egzemplarze.

2) Skórkę każdego kawałka nacinamy dość głęboko w miejscu gdzie zielony kolorprzechodzi w czerwony. Niemal do końca, ale tak, by obie części trzymały się razem.W każdym kawałku robimy dość płytkie zagłębienia. Oczywiście wyjadamy to,co wydłubiemy. Zdejmujemy nadmiar pestek z powierzchni.

3) Przygotowane w ten sposób kawałki skrapiamy dobrą brandy. Ale tylko skrapiamy.Do zagłębienia wkładamy owoce sezonowe. Raczej drobne. Te równiez możemy nieco skropić.4) Tak przygotowane porcje wkłądamy do lodówki na 1 godz.

Jak podawać?

Najładniej wyglądają na dużej szklanej powierzchni. Idealne do jedzenia są sztućcedo owoców. Jeśli ich nie macie mogą być zwykłe łyżeczki. Oczywiście konieczne są serwetki.

Uwagi:

Tak podany arbuz jest znacznie łatwiejszy do jedzenia w towarzystwie, gdzie nie jada siępalcami przystawionymi do buzi. Jednym słowem na zakończenie dość oficjalnego obiadu,czy kolacji. Nikt nie jest zakłopotany wysmarowaną i ociekającą sokiem arbuzowym buzią.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje6-8 porcji
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt10 zł

Arbuz: Podobne przepisy

Arbuz: wypróbuj również

Arbuz to nie tylko woda i cukier. Jakie ma właściwości odżywcze?

... Arbuz w 92% składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych. Jednak arbuzy ceni się za dużą zawartość przeciwutleniaczy, takich jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które pomagają chronić ...

3 miesiące temu

Sałatka z arbuzem

... Masz ochotę na zdrową i pożywną sałatkę? Dobrze trafiłaś. Poniżej przepis na soczystą i bogatą w witaminy sałatkę z arbuzem i serem feta. W sam raz na wzmocnienie organizmu na wiosnę. Bogaty ... w błonnik arbuz ułatwi trawienie, a dzięki ...

dawno temu

Odmiany arbuza

... Jedzony w czasie lata arbuz potrafi skutecznie zaspokoić pragnienie, a do tego pozostawiając przyjemne uczucie sytości, nie dostarcza organizmowi zbyt wielu kalorii. Ten owoc egzotyczny składa ... ? Jak jadać arbuza? Poleca się przede wszystkim ...

dawno temu

Jedzenie arbuza

... Choć arbuz to owoc pochodzenia afrykańskiego, to największymi jego producentami są Chiny i Turcja. Jest on idealną przekąską na letnie dni. Składa się z 90% wody, a więc jedząc go, można skutecznie ... skrywa w sobie właściwości? Zalety ...

dawno temu

Jak wybrać swieżego i dojrzałego arbuza?

... Arbuz to jeden z najchętniej jedzonych latem owoców. Jednak pewnie nie raz zdarzyło się wam kupić takiego, który nie nadawał się do jedzenia. Rozumiem waszą frustrację. Jak więc wybrać taki owoc, który nie będzie ani przejrzały, ani niedojrzały? ...

dawno temu

Przenośna chłodziarka do arbuzów

... zaprezentować przenośną chłodziarkę do arbuzów! Urządzeniu nie można odmówić użyteczności. Zimny arbuz szczególnie dobrze pasuje do nieludzkich temperatur, jakie panują tego lata w Polsce. Wyobraźcie ... sobie te pełne zazdrości spojrzenia, ...

dawno temu

Deser z arbuzem

... ! Nie dziwi więc fakt, że arbuz jest owocem szczególnie lubianym przez kobiety! Jakie desery na jego bazie można przygotować? Dziś kilka propozycji.   ... więc fakt, że arbuz jest owocem szczególnie lubianym przez kobiety! Jakie desery na jego ...

dawno temu

Arbuz na odchudzanie

...   Jeśli masz słabość do tego owocu, nie miej oporów w spożywaniu go do woli! Arbuz składa się w 90% z wody, więc po jego zjedzeniu szybko odczuwasz uczucie sytości, ale jednocześnie Twój organizm ... Jeśli masz słabość do tego owocu, nie miej ...

dawno temu

Japończycy wyhodowali arbuza w kształcie serca

... Japończycy stworzyli właśnie arbuza w kształcie serca. Szkoda, że u nas sezon na arbuzy się powoli kończy, bo można by poprosić obywateli Kraju Kwitnącej Wiśni o udostępnienie tej technologii ... Japończycy stworzyli właśniearbuza w kształcie ...

dawno temu

Jesteś spragniona? Zjedz arbuza!

... się, że dzięki temu działają podobnie do napojów izotonicznych. Badania pracowników szkoły medycznej Uniwersytetu w Aberdeen dowodzą, że najbardziej efektywny jest arbuz. Zawiera 92 procent wody ...

dawno temu

Arbuzowe rewolucje

... wakacyjnych, spontanicznych imprezek – owocowe sałatki, sorbety, lody, drinki i tak dalej. W książkach kucharskich i własnych domowych recepturach z pewnością masz mnóstwo różnych przepisów na to, co można zrobić z owocami. A masz pomysł, jak ...

dawno temu

Jak zapamiętać alfabet angielski?

... (pomidor); U - ugli fruit (owoc ugli); V - vegetables (warzywa); W - watermelon (arbuz); X - ximenia (rodzaj śliwki); Y - yellow plum (mirabelka); Z - zucchini (cukinia). Powodzenia! ...

4 tygodnie temu

Świeże maliny - przepis na pyszną tartę!

... Lato powoli się kończy, a tym samym sezon na letnie owoce – coraz rzadziej spotykamy cytrusy, truskawki, arbuzy czy melony. Ale spokojnie, przecież moda na warzywa i owoce trwa cały rok, pozostaje ...

dawno temu

Co wiesz o brukselce?

... Są warzywa i owoce, które smakują najlepiej, gdy jest na nie sezon. Truskawki, melony, arbuzy, pomarańcze, fasolka, bób, pomidory, ogórki i tak dalej. I nie ma co ukrywać, letnie dodatki ...

dawno temu

"Pod pierzyną", Marian Keyes

... i tradycje, i czym różnią się oni od Anglików. Nie jest to lektura z najwyższej półki, ale doskonale nadaje się na ciepłe, letnie dni wakacji. Inne książki Keyes, które ukazały się w Polsce, to „Anioły”, „Arbuzy” oraz „Lucy Sullivan wychodzi za ...

dawno temu

Powiązane Tematy