Zimny pięknie gasi pragnienie. Jest tani - co jest jego wielką zaletą.Pachnie w przedziwny, pociągający sposób, który trudno opisać - ale wszyscyznamy ten zapach i niezwykle go lubimy.
Składniki:
- 1 arbuz,
- trochę rozmaitych sezonowych owoców,
- nieobligatoryjnie: kilka kieliszków brandy, jeśli to deser dla dorosłych.
Jak przyrządzić?
1) Arbuza kroimy w stożki, które dadzą się postawić na swojej zielonej skorupce.O podstawie mniej więcej 10-11 cm. To niewdzięczne zadanie - ale chyba jakoś sięz nim uporamy. Najlepiej wybierać spłaszczone egzemplarze.
2) Skórkę każdego kawałka nacinamy dość głęboko w miejscu gdzie zielony kolorprzechodzi w czerwony. Niemal do końca, ale tak, by obie części trzymały się razem.W każdym kawałku robimy dość płytkie zagłębienia. Oczywiście wyjadamy to,co wydłubiemy. Zdejmujemy nadmiar pestek z powierzchni.
3) Przygotowane w ten sposób kawałki skrapiamy dobrą brandy. Ale tylko skrapiamy.Do zagłębienia wkładamy owoce sezonowe. Raczej drobne. Te równiez możemy nieco skropić.4) Tak przygotowane porcje wkłądamy do lodówki na 1 godz.
Jak podawać?
Najładniej wyglądają na dużej szklanej powierzchni. Idealne do jedzenia są sztućcedo owoców. Jeśli ich nie macie mogą być zwykłe łyżeczki. Oczywiście konieczne są serwetki.
Uwagi:
Tak podany arbuz jest znacznie łatwiejszy do jedzenia w towarzystwie, gdzie nie jada siępalcami przystawionymi do buzi. Jednym słowem na zakończenie dość oficjalnego obiadu,czy kolacji. Nikt nie jest zakłopotany wysmarowaną i ociekającą sokiem arbuzowym buzią.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 porcji |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |