Składniki:
3 l mleka,
6 dużych paczek herbatników,
2 kostki masła,
2 kubeczki (po 170 ml) śmietany 22%,
8 jaj,
1 szklanka cukru,
3 łyżki octu,
1,5 łyżki kakao,
1,5 łyżki wody,
6 łyżek cukru,
płatki migdałowe lub wiórki kokosowe
Jak przyrządzić?
W miseczce wymieszać jajka ze śmietaną. Zagotować 3 litry mleka. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę jajeczno-śmietanową. Powinno się zwarzyć. Jeśli się nie zwarzy, dodać 2-3 łyżki octu. Odcedzić powstały w ten sposób twarożek i zmiksować go z 1,25 kostki masła i szklanką cukru.Blachę wyłożyć herbatnikami. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą warstwą herbatników.Polewa:W rondelku roztopić resztę masła (3/4 kostki), dodać 1,5 łyżki kakao, 1,5 łyżki wody i 6 łyżek cukru. Zagotować i zdjąć z ognia. Jeszcze ciepłą polewą posmarować ciasto. Posypać wiórkami lub migdałami. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Milenka |