Składniki:
1 kg mąki, najlepiej szymanowskiej, 2 kostki margaryny, 10 dag drożdży, 1 szklanka kwaśnej śmietany, szczypta soli, 3 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozrabiamy ze śmietaną, cukrem, solą, dodajemy do mąki margarynę. Zagniatamy wszystko razem, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na cienkie placki, smarujemy marmoladą (najlepiej różaną). Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Gorące można posmarować lukrem albo posypać cukrem pudrem, też pycha.
Uwagi:
Przepis na lukier: cukier puder, trochę wrzątku, trochę spirytusu - ukręcić (można dodać sok z cytryny).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 50 rogalików |
Autor | DORCIUS |