Składniki:
100 g rodzynek namoczonych uprzednio w rumie,
175 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki soli,
125 g masła,
150 g cukru białego,
2 duże jajka,
4 średnie banany,
orzechy, płatki migdałowe wedle uznania
Jak przyrządzić?
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Rozpuścić masło i wymieszać je z cukrem. Dodać do suchych składników. Wymieszać. Następnie dodać jajka i znów wymieszać. Banany rozgnieść widelcem i dodać do ciasta. Dodać także odsączone rodzynki i pozostałe bakalie. Podłużną foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką, wyłożyć do niej ciasto. Foremkę wstawić do piecyka nagrzanego do 170-180 stopni na 1 godzinę, można 15 minut dłużej.
Jak podawać?
Po ostygnięciu kroić i do paszczki:) Można zrobić lukier lub posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, ale w oryginalnym przepisie nie było o tym mowy.
Uwagi:
To jest przepis autorstwa Nigelli Lawson (taka sławna angielska kobitka, która genialnie gotuje i piecze, jej program kulinarny leci na TVN Style, wydała sporo książek i publikacji kulinarnych). W oryginale nazywał się chlebek bananowy. Jest naprawdę prosty i smaczny. Serdecznie polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Asieczek:) |