Składniki:
spód biszkoptowy,
4 twarde banany,
2 'creme fix' do ubijania (może być też śmietana 30, ale ja lubie spak creme fixu :),
2 łyżki cukru pudru,
sok bananowy (dostępne w sklepach różne rodzaje np. bananowo-cytrynowy, pycha :),
odrobina kwasku cytrynowego,
posypka czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Creme fix ubić z cukrem i odrobiną kwasku cytrynowego na sztywno. Odstawić w chłodne miejsce. Ciasto biszkoptowe delikatnie nasączyć sokiem. Powinno się wcześniej skroić cienką warstę z góry biszkoptu, wtedy wszystko lepiej trzyma się "kupy". Pokroić banany w plastry ok. 3 cm i ułożyć na biszkopcie. Zalać wcześniej ubitym fixem i odstawić do lodówki. Po ok. 30 minutach wyjąć i posypać posypką. Smacznego!
Potrzebne przybory:
2 miski, tortownica 24 cm, nóż, mikser
Jak podawać?
na zimno
Uwagi:
Przepis na dobry biszkopt:
Białka ubic z cukrem "na sztywno". Żółtka wymieszacz octem i proszkiem do pieczenia, powinna sie zrobic dosc gesta piana. Wymieszac z ubitymi bialkami. Delikatnie domieszac mąke. Proporcje na tortownice 24 cm średnicy. Naprawdę się udaje!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | tuśka |