W tym okresie trudno będzie kupić kabaczek, chyba że ktoś zgromadził zapasy. Kabaczek, dynia dobrze przechowują się w spiżarniach i piwnicach.Przepis na faszerowany kabaczek jest prosty. Wystarczy wydrążyć środek i nafaszerować go farszem takim, jaki lubimy najbardziej. Ja do tego celu przeznaczam mięso mielone, pieczarki i paprykę. Przyprawiony pikantnie farsz doskonale komponuje się z delikatnym smakiem kabaczka.
Składniki:
1 średni kabaczek,
pół kg mięsa mielonego,
cebula,
20 dag pieczarek,
2 ząbki czosnku,
papryka,
słoiczek koncentratu pomidorowego,
pół łyżeczki ostrej papryki,
jajko,
kopiasta łyżka bułki tartej,
15 dag żółtego sera,
pół łyżeczki suszonej bazylii,
pół łyżeczki suszonego oregano,
łyżka masła,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kabaczek wydrążyć tak, żeby pozostał tylko twardy miąższ.
Cienko obrać go ze skórki, natrzeć w środku i na zewnątrz solą i odstawić.
Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać obrane i pokrojone pieczarki.
Smażyć, aż wyparuje woda z pieczarek.
Dodać mielone mięso, pokrojoną paprykę i czosnek.
Smażyć 10 minut, następnie dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawić papryką, solą i pieprzem.
Smażyć jeszcze około 10 minut.
Farsz przestudzić, dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
Kabaczek osuszyć z wody, napełnić farszem.
Pozostały koncentrat pomidorowy rozcieńczyć 3 łyżkami wody, przyprawić bazylią i oregano, solą i pieprzem.
Powstałym sosem posmarować kabaczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 40 minut.
Pod koniec pieczenia posypać startym serem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 26 zł |