Faszerowany kabaczek - Przepis

Przepis kulinarny
Faszerowany kabaczek Zobacz 11 zdjęć

W tym okresie trudno będzie kupić kabaczek, chyba że ktoś zgromadził zapasy. Kabaczek, dynia dobrze przechowują się w spiżarniach i piwnicach.Przepis na faszerowany kabaczek jest prosty. Wystarczy wydrążyć środek i nafaszerować go farszem takim, jaki lubimy najbardziej. Ja do tego celu przeznaczam mięso mielone, pieczarki i paprykę. Przyprawiony pikantnie farsz doskonale komponuje się z delikatnym smakiem kabaczka.

Składniki:

1 średni kabaczek,
pół kg mięsa mielonego,
cebula,
20 dag pieczarek,
2 ząbki czosnku,
papryka,
słoiczek koncentratu pomidorowego,
pół łyżeczki ostrej papryki,
jajko,
kopiasta łyżka bułki tartej,
15 dag żółtego sera,
pół łyżeczki suszonej bazylii,
pół łyżeczki suszonego oregano,
łyżka masła,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kabaczek wydrążyć tak, żeby pozostał tylko twardy miąższ.

Cienko obrać go ze skórki, natrzeć w środku i na zewnątrz solą i odstawić.

Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać obrane i pokrojone pieczarki.

Smażyć, aż wyparuje woda z pieczarek.

Dodać mielone mięso, pokrojoną paprykę i czosnek.

Smażyć 10 minut, następnie dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawić papryką, solą i pieprzem.

Smażyć jeszcze około 10 minut.

Farsz przestudzić, dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wymieszać.

Kabaczek osuszyć z wody, napełnić farszem.

Pozostały koncentrat pomidorowy rozcieńczyć 3 łyżkami wody, przyprawić bazylią i oregano, solą i pieprzem.

Powstałym sosem posmarować kabaczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec około 40 minut.

Pod koniec pieczenia posypać startym serem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt26 zł

Faszerowany kabaczek: Podobne przepisy

Faszerowany kabaczek: wypróbuj również

Kabaczek faszerowany

... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także dowiesz się, jak zrobić faszerowane kabaczki. ... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także ...

dawno temu

Dania z kabaczka

... , co sprawia, że jest chętnie wykorzystywanym składnikiem w kuchni. Ilość specjałów, jakie można przygotować na bazie kabaczka zaskakuje oryginalnością. Dziś kilka słów o tym, jak można go wykorzystać komponując dania faszerowane. ... w nimi ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

3 sprawdzone przepisy na pyszne jajka faszerowane

... Jaja faszerowane doskonale nadadzą się na przystawkę w trakcie organizowanego przez ciebie przyjęcia czy też zwykłego spotkania w przyjacielskim gronie. Nie tylko są one doskonałe w smaku, lecz także fantastycznie prezentują się na stole. Poznaj ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Jajka faszerowane szpinakiem

... W końcu weekend. Czas na odpoczynek i smaczne posiłki. Aby nabrać energii na cały dzień przyrządź swoim domownikom jajka faszerowane szpinakiem. Nie zabierze ci to dużo czasu, a z pewnością ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej kreatywnym pomysłem. Jak zrobić faszerowane jajka? Oto kilka przepisów. ... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej ...

dawno temu

Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian

... Dietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy razy w tygodniu. A co z pozostałymi dniami tygodnia? Jak zapełnić brzuchy wygłodniałych domowników? Faszerowane pomidory to danie smaczne, zdrowe ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie tylko więcej na temat bakłażanów, lecz także poznasz przepis na wyśmienite faszerowane bakłażany. ... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Szczupak faszerowany

... . Jego wyjątkowe mięso nadaje się nie tylko jako danie główne, lecz również dodatek do potraw. Można go przyrządzać w różny sposób. Jednym z ciekawszych przepisów jest ten na szczupaka faszerowanego ... faszerowanego szczupaka, dobrze jest ...

dawno temu

Jajka faszerowane tuńczykiem

... zaserwować na śniadanie, obiad, kolację albo przystawkę na przyjęciu są jajka. Możliwe jest to dzięki wielu sposobom na ich przygotowanie. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak zrobić wyśmienite jajka faszerowane tuńczykiem. Zanim to jednak ...

dawno temu

Jajka faszerowane pieczarkami

... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj bogactwo możliwości ukrytych w tym doskonale znanym produkcie. ... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... Twoja rodzina nie przepada za smażonym karpiem? W takim razie w tym roku przygotuj karpia faszerowanego grzybami. Smakuje wyśmienicie i jest pyszną odmianą po zwykłej rybie przygotowywanej na tłuszczu. Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale ...

dawno temu

Przepis na jajka faszerowane

... w kulinarnej kreatywności i przygotować jajka z farszem. Choć to danie nieco bardziej pracochłonne, trudy pracy rekompensuje znakomitym smakiem. Jajka faszerowane pieczarkami Grzyby podsmażamy na patelni ... faszerowane szynką Masę do nadzienia ...

dawno temu

Faszerowane pomidory

... odciętym wcześniej wierzchem i zapiec w piekarniku. Przekąskę tą warto jednak podawać także w surowej postaci. Do dekoracji przyda się natka lub listek bazylii.Pomidory faszerowane ryżem Zasada przygotowania ...

dawno temu

Warzywna orkiestra z Wiednia

...   Warzywa, jak wiadomo, służą do jedzenia. Są też jednak tacy, którzy paprykę i kabaczka, wolą wykorzystać jako instrument muzyczny. Przed Wami Vienna Vegetable Orchestra, czyli zespół kulinarno – warzywny. ... Warzywa, jak wiadomo, służą do ...

dawno temu

Kurczak faszerowany

... potraw jest dodawanie do nich farszu. To właśnie on stanowi podstawę naleśników, pierogów, ale także zrazów wieprzowych. Bardzo smacznym pomysłem na obiad jest kurczak faszerowany. To świetna odmiana ... się z drobiem i z łatwością może stanowić ...

dawno temu

Jajka faszerowane na ostro

... . Najpierw ugotuj jajka na twardo. 2. Kiedy będą gotowe, wyjmij żółtka i wymieszaj je z majonezem, chrzanem, imbirem i przyprawami. 3. Farszem do jajek napełnij białka. 4. Niech dzieło, czyli jajka faszerowane, zakończy kleks z majonezu i ...

dawno temu

Powiązane Tematy