Wszyscy, którzy rozpływają się nad panierowanym kurczakiem opatentowanym przez pewien amerykański fast food, powinni spróbować tego dania. Panierka nie jest co prawda zrobiona z mąki kukurydzianej, ale kurczak potraktowany zgodnie z tym przepisem śmiało może stanąć w konkury z amerykańską wersją. Wspaniała propozycja dla dzieci, skuszą się nawet niejadki.
Składniki:
1 kg mięsa z kurczaka (mogą być i piersi, i udka),
1 ½ szklanki mąki pszennej,
1 jajko,
½ litra oleju,
szklanka i łyżeczka wody,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
¼ łyżeczki ostrej papryki,
1 ½ łyżeczki soli,
¼ łyżeczki pieprzu,
½ łyżeczki sody oczyszczonej.
Jak przyrządzić?
Mięso myjemy i kroimy na 10-12 kawałków.
Z 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki natki, połowy tymianku i z całego szczypiorku oraz z pieprzu, papryki i soku z cytryny przygotowujemy zaprawę do mięsa.
Najlepiej zmiksować ją na pastę.
Mięso nacieramy i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Mąkę, resztę soli, szklankę wody i jajko miksujemy na ciasto o konsystencji gęstszej od naleśnikowego.
Sodę rozpuszczamy w łyżce wody i dodajemy do ciasta razem z resztą tymianku i natki.
Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i smażymy około 10 minut na gorącym oleju.
Odsączamy z tłuszczu.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem lub frytkami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |