Składniki:
- duża pierś z kurczaka,
- 2 strąki papryki (świeżej lub konserwowej),
- 2 pory,
- 2 cebule,
- 60 dag pieczarek (lub suszone grzyby),
- szklanka rosołu z kostki,
- 200g kwaśnej śmietany,
- łyżka mąki,
- olej lub margaryna,
- sproszkowana papryka, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paski. Pieczarki, paprykę, pory, cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju bądź margarynie. Kawałki kurczaka posypać mąką i obsmażyć ze wszystkich stron. Gdy mięso się zarumieni, podlać je rosołem, włożyć warzywa i dusić delikatnie 25- 30 minut. Następnie wlać śmietanę i przyprawić.SMACZNEGO!!!
Jak podawać?
Najbardziej pasuje do tego ryż, który najlepsiej wcześńiej ugotować na sypko.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 duże |
Autor | AGRYPINA |