Składniki:
Makaron rurki, mięso mielone, dużo czosnku, papryka konserwowa, przecier pomidorowy (w kartoniku, nie koncentrat!), cebula, ser żółty, dla chętnych: kukurydza, groszek, zioła (oregano, bazylia, zioła prowansalskie).
Jak przyrządzić?
Ugotować makaron. Sos: pokroić 3 lub 4 cebule w półksiężyce i zeszklić na patelni. Do cebuli wrzucić mięso mielone wcześniej przyprawione (należy przyprawić według gustu przyprawami i ziołami oraz drobno pokrojonym czosnkiem - ok. 5-6 ząbków na 0,5 kg mięsa - na godzinę przed gotowaniem). Poczekać, aż mięso się zesmaży, i wrzucić do niego paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, trochę podlać wodą, przykryć i poczekać ok. 5 min, aż sie uparuje. Wszystko należy zalać przecierem pomidorowym i doprawić jeszcze do smaku (dobrze jest dodać troszkę cukru, żeby nie było za kwaśne). Sos powinien być dość gęsty, ostry i dość słony, ponieważ po przełożeniu z makaronem w przeciwnym wypadku będzie mdły. Układanie zapiekanki: na blaszce posmarowanej masłem lub olejem ułożyć 1 warstwę makaronu, równo rozłożyć na nim warstwę sosu, posypać startym serem. Następnie na to kolejna warstwa makaronu, sos i ser... Zapiekać 30 min w 200 stopniach.
Potrzebne przybory:
blaszka, głęboka patelnia, garnek
Jak podawać?
Podawać posypaną parmezanem, dobrym dodatkiem jest zimna maślanka.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | mimi |