Wigilijne pierogi zwykle przygotowuje się z suszonymi grzybami. W niektórych domach jednak grzyby wędrują do innych potraw, pierogi zaś jada się z kiszoną kapustą gotowaną zaledwie chwilę. Ta wersja pierogów jest szybka, nie trzeba przygotowywać jej dużo wcześniej i moczyć grzybów poprzedniego dnia. Krótka obróbka kapusty chroni przed wygotowaniem większość z jej dobroczynnych dla zdrowia składników.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1 jajko,
¾ szklanki wody.
Sól.
Farsz:
40 dag kapusty kiszonej,
½ szklanki wody,
10 dag pieczarek,
1 duża cebula,
½ łyżeczki nasion kopru,
1 jajo,
2 łyżki oliwy,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Z mąki, jajka i wody zagniatamy miękkie ciasto.
Odkładamy je zawinięte w ściereczkę na czas przygotowania farszu.
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do rondelka, dolewamy pół szklanki wrzątku.
Dodajemy nasiona kopru, doprowadzamy do wrzenia, po czym odcedzamy kapustę na sitku.
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę.
Smażymy je na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy kapustę i chwilę całość smażymy.
Tak przygotowany farsz odkładamy na kwadrans, po czym wbijamy do niego jajko i masę mieszamy.
Rozwałkowujemy ciasto na cienki płat i za pomocą odwróconej szklanki wycinamy z niego kółka.
Na każde z nich nakładamy łyżkę farszu i zawijamy.
Brzegi dokładnie zaciskamy.
Tak przygotowane pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy tylko do chwili, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię wody.
Nakładamy na talerze.
Jak podawać?
Podajemy okraszone podsmażoną na oliwie cebulką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |