Składniki:
2 podwójne piersi kurczaka, 1 litr wody, dwie kostki rosołowe drobiowe, łyżka masła, 2 torebki ryżu, puszka groszku, curry, 2 łyżki śmietany, łyżka mąki pszennej, koperek.
Jak przyrządzić?
Kurczaka umyć, pokroić w kostkę średniej wielkości i podsmażyć na maśle. W międzyczasie ugotować ryż.Zagotować 1 l wody. Do wrzątku wrzucić kostki rosołowe i podsmażonego kurczaka. Gotować 10 minut na małym ogniu. Po 10 min dodać ugotowany ryż, odsączony groszek i dwie czubate łyżeczki curry. Śmietanę wymieszać w kubku z mąką. Wlać kilka łyżek wywaru z zupy. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i dodać do reszty zupy. Koperek posiekać w miarę drobno i dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia i gotowe.
Jak podawać?
Zazwyczaj wszystko co świeże jest najlepsze, ale są przecież wyjątki od reguł. Polecam ugotować tę zupę wieczorem, wtedy nazajutrz na obiad będzie wyśmienita. Nie przerażajcie się - gdy zupa jest całkiem zimna, robi się tak gęsta, że można ją jeść widelcem. Do odgrzania należy po prostu dodać wody - zapewniam, że nie straci na smaku.
Uwagi:
Polecam dodać dużo koperku, a przynajmniej jeden pęczek.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | dzidzia |