Gorąca miseczka mlecznej zupy o orientalnym smaku. Na ten smak i aromat składa się trawa cytrynowa, limonki, mleczko kokosowe i zielona pasta curry. Bazą jest swojski bulion z pociętą w paski piersią z kurczaka. Wyrazistego smaku dodają uprażone migdały.
Składniki:
3 szklanki bulionu drobiowego, może być z kostki,
100 g piersi z kurczaka,
łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej,
1 mała puszka mleka kokosowego light,
2 łyżki płatków migdałowych,
1-2 cytryny lub limonki,
zielona pasta curry.
Jak przyrządzić?
100 g piersi z kurczaka pokrój w paski o grubości ok. 2 cm.
Przygotuj trzy szklanki bulionu drobiowego.
Do bulionu i miękkiego mięsa wrzuć posiekaną łyżeczkę trawy cytrynowej.
Po 5 minutach gotowania na wolnym ogniu, wyciśnij 1-2 cytryny lub limonki.
Zupę dopraw pastą curry – w zależności od tego, czy lubisz ostre potrawy.
Odstaw z ognia.
W tym czasie na suchej patelni upraż płatki migdałowe.
Zupę wymieszaj z mlekiem kokosowym.
Rozlej do małych miseczek wraz z mięsem z kurczaka.
Jak podawać?
Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |