Zupa tajska

Przepis kulinarny
Zupa tajska Zobacz 6 zdjęć

Gorąca miseczka mlecznej zupy o orientalnym smaku. Na ten smak i aromat składa się trawa cytrynowa, limonki, mleczko kokosowe i zielona pasta curry. Bazą jest swojski bulion z pociętą w paski piersią z kurczaka. Wyrazistego smaku dodają uprażone migdały.

Składniki:

3 szklanki bulionu drobiowego, może być z kostki,
100 g piersi z kurczaka,
łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej,
1 mała puszka mleka kokosowego light,
2 łyżki płatków migdałowych,
1-2 cytryny lub limonki,
zielona pasta curry.

Jak przyrządzić?

100 g piersi z kurczaka pokrój w paski o grubości ok. 2 cm.

Przygotuj trzy szklanki bulionu drobiowego.

Do bulionu i miękkiego mięsa wrzuć posiekaną łyżeczkę trawy cytrynowej.

Po 5 minutach gotowania na wolnym ogniu, wyciśnij 1-2 cytryny lub limonki.

Zupę dopraw pastą curry – w zależności od tego, czy lubisz ostre potrawy.

Odstaw z ognia.

W tym czasie na suchej patelni upraż płatki migdałowe.

Zupę wymieszaj z mlekiem kokosowym.

Rozlej do małych miseczek wraz z mięsem z kurczaka.

Jak podawać?

Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje2
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt17 zł

Zupa tajska: Podobne przepisy

Zupa tajska: wypróbuj również

Powiązane Tematy