Ciepłe, słodkie rogaliki są doskonałą przekąską do porannej kawy. Zamiast kolejnej nudnej kanapki na drugie śniadanie można je zabrać ze sobą do pracy. Radzę przygotować sporą porcję tych smakołyków, bo ani się obejrzysz, jak znikną. Polecam je szczególnie teraz, gdy za oknem szaro. Słodkie nadzienie na pewno poprawi humor. Zamiast marmolady można użyć konfitur.
Składniki:
0,5 kg mąki,
25 dag masła,
1 szklanka mleka,
2 jaja,
5 dag drożdży,
2 łyżki cukru,
słoik twardej marmolady.
Jak przyrządzić?
Masło rozpuścić i wlać do miski.
Wsypać mąkę.
Następnie wlać zimne mleko.
W szklance rozkruszyć drożdże, dodać cukier i utrzeć, dodać do reszty składników w misce.
Wbić jajka i wyrobić ciasto o gęstości śmietany.
Wstawić na około godzinę do lodówki.
Cisto nabierać łyżką umoczoną w oleju.
Rozwałkować okrągłe placuszki.
Wyciąć nieduże koła, położyć marmoladę i zawijać rogaliki.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać?
Do kawy, herbaty, kakao.
Rogaliki można posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 30 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |