Składniki:
Ciasto:
25 dag margaryny,
1,5 szklanki mąki,
1,5 szklanki cukru,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
6 jajek,
4 łyżki kakao,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 łyżeczki sody.
Masa:
2 serki Bieluch,
1 galaretka cytrynowa,
0,5 litra kremówki,
cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę, na końcu delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek.Ciasto piec około 45 minut w 180 stopniach.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić.Zimne serki utrzeć z cukrem waniliowym, połączyć z wystudzoną galaretką.Śmietanę ubić i połączyć z masą z serków i galaretki.Ciasto przekroić na dwie części, przełożyć masą i wstawić do lodówki.
Uwagi:
Najlepiej wygląda polane ciemną polewą.Na formę 25 x 40 cm proponuję zrobić więcej masy (ja robię ją z 3 serków, 1,5 galaretki i 0,75 l śmietany).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | Agi |